Svårt bli vårdutbildad – trots stora behov

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal pekas ut som ett av de stora bristyrkena. Trots det är det ändå många som inte kommer in på Komvux vård- och omsorgsprogram. Så ser det ut i flera av våra större kommuner. Den stora flaskhalsen är att få till praktikplatser.

Rafael Alvarez tänkte byta yrkesbana. Från industri till vård. Han är en av 300 personer som fick sluta när Whirlpool stängde sin fabrik i Norrköping i höstas.

– Vi reflekterade över, vad ska vi göra? Och så kom vi att tänka på att gå igenom en vårdutbildning, med tanke på att det behövs personal där, säger Rafael.

Ungefär 233.000 nya medarbetare behövs inom vård och omsorgen fram till år 2023. Störst är behovet av undersköterskor i äldreomsorgen. Det går att läsa i Sveriges kommuner och landstings senaste prognos.

Så Rafel sökte en av de 90 platserna på Komvux vård- och omsorgsprogram i Norrköping. Det gjorde över 200 andra också. Så han har fått nej två gånger nu.

– Det kändes inte bra, andra gången och ett avslag igen, säger han.

Söktrycket i Norrköping har varit högt i många år. Läget är likartat i andra kommuner.

”En prioriterad fråga”

I både Eskilstuna och Motala är antalet sökande mer än dubbelt så stort som antalet utbildningsplatser. Även Gotland har ett stort överskott av sökande. Vi skulle kunna utbilda fler, säger man på Komvux i flera kommuner som vi pratat med.

Av våra folkrikaste kommuner är det bara Linköping och Nyköping som i stort sett tar in alla som söker.

– Vi skulle kunna starta en klass till på kanske 35 elever. Och vi tror att det finns en arbetsmarknad för dem också, säger Per Wingren, chef vid Komvux i Norrköping.

– Det är en prioriterad fråga att få fler utbildningsplatser till vuxenutbildningen generellt, säger Matilda Johansson (S), som är ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Norrköping.

– Men bristen på undersköterskor i framtiden måste också lösas med att det blir fullt på gymnasieutbildningarna inom vård, fortsätter hon.

När kan det bli fler platser på Komvux vårdutbildningar?

– Det är svårt att säga. Mycket hänger nu på att lösa problemet med praktikplatserna, säger Matilda Johansson (S).

Praktikplatserna den stora flaskhalsen

Det är flera kommuner som pratar om bristen på praktikplatser som den stora flaskhalsen. Komvux, gymnasieskolorna och till exempel Arbetsförmedlingens utbildningar konkurrerar alla om platserna ute i verksamheterna.

Men det är inte säkert att fler utbildningsplatser hade hade hjälpt Rafael Alvarez. För han har högskolestudier bakom sig och blev nyligen arbetslös. I Komvuxs regelverk prioriteras istället de som står längre ifrån arbetsmarknaden – långtidsarbetslösa och lågutbildade.

– Med såna beslut så sänker man nivån till det här yrket, säger Rafael besviket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.