Joana, 7 år, från Peru ser dåligt och får hjälp att testa synen. Foto: Synoptik

Svenska optiker hjälpte Peruaner se bättre

Uppdaterad
Publicerad

Optikern John Godoy, Linköpingsbo och grundare av hjälporganisationen Vision for all, är tillbaka efter en hjälpresa till Peru där begagnade glasögon från Sverige fått nytt liv.

Med sig i bagaget till Peru hade man tusentals begagnade glasögon som skänkts av svenskar. Med dessa kunde man hjälpa 2865 personer, de flesta barn, kvinnor och gamla.

– Att se bra är något vi tar för givet här i Sverige. I Peru och många andra delar av världen kan ett par glasögon göra stor skillnad för människors möjlighet till utbildning och arbete, säger John Godoy.

Optiker utan gränser är ett samarbete mellan optikkedjan Synoptik och Vision for all. Organisationen hjälper fattiga människor med glasögon och synundersökningar.

Peruresan var organisationens fjärde och totalt uppger man sig ha hjälpt närmare 12.000 människor.

Enligt WHO finns det drygt 240 miljoner människor i världen som har så dålig syn att det försämrar deras vardagliga liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.