Foto: Patrik Widegren /SVT

Svenskt lammkött räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Till påsk är efterfrågan på lammkött stor att de svenska lamm-producenterna behöver bli fler.

– Ja det är det vi behöver bli, säger Anna Törnfelt som är ordförande för Gotlands fåravelsförening.

Från vintern fram till sensommaren är det alltid brist på svenskt lammkött, medan det på hösten efter höstslakten finns det gott om svenskt lammkött.

Under hela 2000-talet har det slaktats fler och fler lamm. År 2000 slaktades 202,000 lamm, år 2011 hade siffran stigit till 261,000. Sedan dess har siffran sjunkit något, men det finns fortfarande en stor efterfrågan på köttet.

– Dels så har nog den här gamla skrönan om att lamm smakar kofta försvunnit, säger Anna Törnfelt.

-Vi har lärt oss mycket mer om hur vi tillagar lamm, som är ett fantastiskt kött att äta och vi har också en hel del nya svenskar i Sverige som är vana vid lamm och efterfrågar det, säger Anna Törnfelt.

Mer lammkött behövs, men återväxten bland producenterna är inte tillräcklig berättar Anna Törnfelt.

– Dels är det många äldre som lägger av men det är också för dålig lönsamhet. Man behöver lägga ner många timmar för att få fram det här köttet och så andra omkostnader på det, säger hon.

Nu till påsk så ökar efterfrågan, och här hänger inte lamproducenterna med riktigt.

– Butikerna plockar in importkött som kompenserar det som fattas. Vi har ju bara en självförsörjningsgrad på runt 30 procent. Så det finns utrymme för fler att bli lammproducenter, säger Anna Törnfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.