Foto: TT

Svettigt ö-lopp i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

För första gången hålls Farleden, ett simma-och-springa-lopp som äger rum i Arkösunds skärgård. Deltagarna ska så snabbt som möjligt ta sig mellan 13 olika öar.

– Vi har en extrem tur. Vädret är bra och det finns inga alger kvar i vattnet, säger Simon Westerberg, arrangör av loppet.

Startskottet för tävlingen gick klockan 12 på kajen i Arkösund. Ett hundratal deltagare började med en kilometers löprunda innan de kastade sig i det bräckta vattnet. De har tre och en halv timme på sig att ta sig igenom en förutbestämd bana som går över och mellan både stora och små öar.

Båda könen deltar

– Sammanlagt är det 13 öar de ska hinna med, säger Simon Westerberg.

Det blir minst sagt en svettig och blöt utmaning. Deltagarna ska springa sammanlagt en mil och simma 2,5 kilometer. Det är både män och kvinnor som är med, men majoriteten utgörs av män. En av dem är den välmeriterade Linköpings-triathleten Fredrik Carlén.

Vad tror du om hans chanser att vinna?

– Han är ju mångas favorit, men han det finns ju duktiga motståndare. Exempelvis den före detta olympiska simmaren Anette Philipsson, säger Simon Westerberg.

Tjurar på en ö

Initialt var tanken att deltagarna skulle korsa en ö där det bor ett gäng ilskna tjurar. Men av säkerhetsskäl valde ändrade arrangörerna banan.

– De kommer få simma runt den ön istället. Tjurarna har jagat joggare tidigare och vi vet inte hur de kommer bete sig om hundra personer kommer samtidigt, säger Simon Westerberg.

Båtar i skärgården har uppmanats att se upp för förbisimmande tävlande och man har 20 följebåtar i vattnet som ska garantera säkerheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.