Idag samlades prästerna för Norrköpings fyra syrianska kyrkor för att planera för hur man ska möta eventuella hämndauktioner. Foto: TT/SVT

Syrianska präster rädda för blodshämnd

Uppdaterad
Publicerad

Fem män sitter fortfarande anhållna efter dubbelmordet i Hageby i måndags kväll. I dag samlades prästerna för Norrköpings fyra syrianska kyrkor för att planera för hur man ska möta eventuella hämndaktioner.

– Det är fruktan för vad som kommer att hända hädanefter. Kommer det att stanna här eller kommer det att bli mer mord? Kommer det att bli blodshämnd? Det tar aldrig slut och det är det vi ska försöka ta åtgärder mot genom att prata med båda familjerna, säger Josef Dag, präst S:t Kyriakos Brånnestad.

I dag samlades präster från Norrköpings fyra syrisk-ortodoxa kyrkor för att prata om hur man ska stävja fortsatt våld mellan familjerna.

Skottdramat i Norrköping

Hembesök hos familjerna

Det har gått två dagar sedan två bröder sköts i en uppgörelse i Norrköping. Men än så länge har få sökt sig till kyrkorna.

Istället har prästerna gjort hembesök hos de drabbade familjerna.

– Båda familjerna. Vi försöker prata väldigt mycket om förlåtelse med familjen ur vilken de har blivit mördade. Att kunna förlåta de här människorna. Om vi kan åstadkomma detta är vi de lyckligaste människorna på den här jorden. Det är det vi ska försöka göra nu, säger Josef Dag.

Samlas i kväll

I kväll börjar den officiella sorgehögtiden. En viktig tid för prästerna att nå ut till församlingsmedlemmarna.

De fyra prästerna kommer att samlas i Sankta Maria kyrka i Klockaretorpet.

– Det kommer hundratals människor. Det kommer att bli väldigt mycket folk där. Gud må hjälpa mig och mina kollegor den här kvällen och likaså i morgon – att han ska lägga de rätta orden i våra munnar så att vi kan säga de rätta orden, säger Josef Dag.

Fördömer det inträffade

Församlingarna har 5.000 medlemmar i Norrköping och nu vill man säkerställa att de inte förknippas med våld.

– Vi fördömer i allra högsta grad det som hänt. Vi vill ta en lärdom av det här. Vi som präster samlas här och ska försöka att ännu mer mobilisera våra krafter för att mer och mer predika för våra barn om våldets konsekvenser, och att skapa kärlek.

Fakta

Två män dödades

  • Klockan 21.56 på måndagskvällen kom larm om bråk och skottlossning i Hageby i Norrköping.
  • Kort därefter sattes livräddande åtgärder in på två svårt skadade män som senare dödförklarades på sjukhus.
  • Fyra andra fördes skadade till sjukhus i Norrköping och Linköping. En av dem var allvarligt skadad och opererades akut.
  • På natten kom uppgifter om att ytterligare två personer med skottskador förts till sjukhus efter bråket.
  • Flera av de skadade kunde lämna sjukhuset under tisdagen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet