Kraschen i Morshyttan fick katastrofala följder när lok och flera vagnar åkte nedför en brant. Foto: Trafikverket

Tågproblem drabbar svensk industri

Uppdaterad
Publicerad

Svensk industri förlorar uppskattningsvis 1,5 miljarder kronor varje år på grund av dåliga järnvägstransporter. Och det lär dröja innan det blir någon förbättring.

Beräkningen är en grov uppskattning gällande en period på tolv år som sträcker sig fram till april 2013 och redovisas i en rapport från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

KTH har sammanställt de avbrott som drabbat godstransporterna och konstaterar att urspårningar, beroende på ökad trafik, ökat slitage och eftersläpande underhåll, blivit vanligare, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Per Bondemark, produktionschef på SSAB som beräknas förlora 120 miljoner kronor per år på opålitliga tågtransporter, tror att problemen påverkar svenska företags konkurrenskraft.

– Då drabbar det investeringsviljan i Sverige och i förlängningen jobben och tryggheten, säger han till Ekot.

Enligt honom saknas en politisk inriktning på att göra något åt problemet.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kan inte nämna någon tidpunkt då hon tror att industriföretagen kan känna sig lugna och lita på att godstågen kommer fram i tid.

– Det blir bättre men innan det är fullt ut riktigt bra, det är ju svårt att säga ett årtal, men det tar ju ett par år, säger Catharina Elmsäter-Svärd till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.