Transportstyrelsen vill stoppa ”rattsurf”

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen vill nu ändra trafikfarligt mobilbeteende genom kampanjen sluta rattsurfa.

– Den som kör 40 kilometer i timmen och tittar ner på sin telefon i två sekunder hinner rulla 22 meter utan att ha en aning om vad som har hänt. Det är det riskbeteendet vi vill få bort genom kampanjen, säger Yngve Berg trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

Ett år sedan lag infördes

I går berättade SVT Östnytt om att endast ett 80-tal personer i landet, varav fyra i Östnytt – området har blivit dömda, på grund av att mobiltelefonanvändning påverkat körningen negativt. Det trots att det gått ett år sedan lagen infördes.

Kampanjen riktar sig till unga vuxna

Under fyra veckor genomför nu Transportstyrelsen informationskampanjen, via bland annat bioreklam, sociala medier och en informationsfilm på Anslagstavlan på SVT. Informationen riktar sig främst till personer i 18 till 30-årsåldern, där behovet är som störst enligt myndigheten.

– Ungdomar har många gånger svårt med riskbedömningen och har hög tilltro till sin förmåga att göra flera saker samtidigt, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.