Tufft för matbutikerna på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

På 17 år har antalet livsmedelsbutiker i Östnytts område minskat med över en femtedel. Hårdast drabbade är de mindre kommunerna och landsbygden – där har upp till hälften av butikerna försvunnit.

I Ljusfallshammar i nordvästra Östergötland stängde lanthandeln igen för lite drygt två år sedan. Sedan dess har de boende i orten fått åka till Finspång eller Norrköping för att handla, om man inte stannat till vid den lilla livsbutiken i Hällestad.

Med lanthandeln försvann också ortens mötesplats.

#svthelasverige

– Samhället blir ju dött. Det finns ingen naturlig samlingspunkt, säger Veronika Axelsson, byaråd i Ljusfallshammar. Förr när man gick till affären träffade man alltid någon att prata med, men nu finns inget naturligt ställe att träffas på.

Man har tidigare gjort ordentliga kraftansträngningar för att rädda lanthandeln, för några år sedan samlade de boende i byn in pengar för att kunna ha den kvar. Butiken fick en ny ägare i slutet av 2007 som efter några månader då sa att Ljusfallshammarsborna månade om både butiken och byn.

Men efter ännu ett ägarbyte stängde till slut butiken och Ljusfallshammars situation är inte unik.

Småkommunerna hårdast drabbade

I Östnytts område har antalet livsmedelsbutiker minskat med 22 procent sen 1996, från 533 till 414. Ser man enbart till de mindre butikerna har antalet halverats. Värst drabbade har kommuner som Boxholm, Kinda och Ödeshög varit, där hälften av butikerna har försvunnit.

Och det är inte ovanligt, för det är just de mindre kommunerna och landsbygden som tappat flest butiker.

– Jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta, även om den planat ut på senare år, säger Jonas Jernberg, utredare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Lanthandeln i Vrena återuppstod

I sörmländska Vrena 2,5 mil från Nyköping har man lyckats vända trenden. Men man vet också att det är nära mellan hopp och förtvivlan när det gäller mataffären.

Just nu står hoppet i byn med sina cirka 650 invånare till Elinor Frankel och Ellenor Gabrielsson. Genom dem återuppstod affären för två år sen.

– Sen vi öppnade har ju till exempel skolan kommit i gång. Den skulle ju läggas ner av kommunen och har blivit en friskola. Så det har blivit en god spiral, säger Elinor Frankel. Vi kände att ”nu satsar vi på Vrena” och då kom resten av byn med.

Hon menar också att om något börjar läggas ner, då följer allt annat med.

Hård konkurrens

Under några års tid var byn utan mataffär och även här upplevde flera av invånarna då byn som död. Under de senaste tio åren har orten tappat invånare, men det har nu vänt och invånarantalet har ökat med åtta personer. Fler barn har också börjat i friskolan.

Men Ellenor Gabrielsson och Elinor Frankel kan inte slappna av, konkurrensen från de större butikerna är hård.

– Man får försöka satsa och hitta på idéer, säger Ellenor Gabrielsson.

– Ju mindre du är desto svårare är det att få bra priser, säger Elinor Frankel. Och du kommer alltid att bli jämförd med de stora butikerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svthelasverige

Mer i ämnet