Foto: Jeanette Söderwall/SVT

Tystnad förlängde mordutredning

Uppdaterad
Publicerad

Ovilja att berätta har gjort utredningen om morden på två män i Hageby extra svår och lång.

När åklagarna idag inledde slutpläderingen i målet om dubbelmordet i Hageby så poängterade man att åklagarsidan lagt stor vikt vid att ha stor objektivitet i målet. Orsaken är enligt åklagaren Thomas Ramstedt, den omfattande motsättning som finns och funnits mellan de rivaliserande släkterna.

Försökte att lösa konflikten

Thomas Ramstedt menar också inledningsvis att de mördades familj länge försökt att lösa konflikten, något som de åtalades familj motsatt sig. För deras del menar åklagaren att det handlar om att värna familjens heder. I övrigt repeterar åklagarna händelseförloppet som följts av ca 500 förhör och omfattande tekniska analyser.

Skottdramat i Norrköping

Åklagarna menar att släkternas ovilja att berätta om vad som hände på mordplatsen gjort att utredningen tagit orimligt lång tid.

Två bröder åtalade

Det är två bröder – 36 och 33 år gamla – som står åtalade. Enligt åklagarna har 36-åringen gjort sig skyldig till två mord, ett mordförsök och ett fall av grov misshandel. Den yngre brodern misstänks för ett mord, då han ska ha knivhuggit en av de män som 36-åringen skjutit.

Båda nekar till brott och hävdar att de handlat i nödvärn för att skydda sig och sin familj från ett brottsligt angrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet