Foto: Niklas Luks

Ung man sköts till döds vid skola

Uppdaterad
Publicerad

Sjutton personer har gripits efter att en man sköts ihjäl vid Nygårdsskolan i Skäggetorp i Linköping och ytterligare en man skottskadades sent i går kväll.

Polisen fick larmet om skottlossningen vid halv tolv-tiden på måndagskvällen. När patruller strax därefter kom till platsen påträffades en man som avlidit och ytterligare en som skottskadats.

Båda männen, som är i 20-30-årsåldern, fördes med ambulans till universitetssjukhuset i Linköping.

Gängmord i Linköping

16 män anhållna

Den skottskadade mannen kunde tidigt på morgonen lämna sjukhuset. Han är gripen och förd till polisens arrest.

Totalt greps hela 17 personer misstänkta för mord eller försök till mord.

– De greps under natten. Några ganska snabbt efter att brottet begåtts och några senare. Flera av dem i nära anslutning till brottsplatsen i Skäggetorp, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

16 män har nu anhålllits misstänkta för inblandning i dådet. Sju av dem för medhjälp till mord och nio av dem för försök till mord.

Polisen har hittat tomhylsor på brottsplatsen, men vill inte uppge om de har hittat något vapen. En teknisk undersökning görs också på platsen och vittnen förhörs.

Kan vara kriminell uppgörelse

Vid 08.40-tiden meddelade polisen att avspärrningarna vid brottsplatsen var borttagna och att den kriminaltekniska undersökningen nu övergår till att sammanställa och analysera de fynd som gjorts.

Enligt uppgifter i flera medier kan skottlossningen i Linköping röra sig om en uppgörelse mellan kriminella gäng.

– Vi känner igen flera av de här namnen sedan tidigare från den så kallade gängkriminaliteten, säger Thomas Agnevik.

Den man som avled vid skottlossningen har ännu inte identifierats, men kammaråklagare Helene Gestrin tror att polisen är nära en identifikation.

– Jag hoppas ganska snart ha en identifikation på mannen i fråga, säger hon på förmiddagen.

”Nu får det vara nog”

Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M) kommenterar dödsskjutningen på sin Facebook-sida.

”Man skjuten till döds i Skäggetorp. Bedrövad. Bekymrad. Nu måste polisen säkra bevis och se till att den skyldige (de skyldiga) grips och får sitt (sina) straff”.

”Det måste nu sättas stopp för de kriminella gängens framfart och det våld och de andra tråkiga och oacceptabla händelser som drabbat Skäggetorp. Nu får det vara nog”.

Polisen söker vittnen

Polisen i Östergötland har upprättat två tipstelefoner som är bemannade för att ta emot tips och iakttagelser från allmänheten.

– Alla tips, på personer, fordon eller annan information är mycket välkommen, skriver Thomas Agnevik på polisens sajt.

Tipstelefonerna har nummer 010-56 66 258 eller 010-56 67 466.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmord i Linköping

Mer i ämnet