Foto: Polisen

Ungdomar åtalas för kyrkovandalisering

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga män åtalas vid Gotlands tingsrätt för inbrottet i Stenkumla kyrka i slutet av augusti förra året.

Det var på söndagsmorgonen den 25 augusti som inbrottet i kyrkan upptäcktes. Tjuvarna hade krossat fönster och brutit upp entréporten. Två kavajer, en konfirmationsdräkt, ett träkors och tre altardukar stals, enligt åtalet.

De nu åtalade fyra unga männen är i 18-19-årsåldern och har erkänt. Några dagar efter inbrottet kom de till kyrkan i sällskap med polisen. De fick visa hur det gick till när de bröt sig in och en chans att förklara vad som hänt och varför det blev som det blev.

– De fick en fix idé och är själva chockade över sitt tilltag. De bad om ursäkt och vår förlåtelse. Vi kände att de verkligen menade det, så vi gav dem vår förlåtelse. De får ta det här som en lärdom och vi önskar dem all välgång i livet, sa Rolf Wattskog, kyrkorådets ordförande i Stenkumla församling, till SVT Östnytt då.

Ungdomarna åtalas för stöld. Stenkumla församling yrkar också ersättning med 82.052 kronor för det som stulits och den skadegörelse man åstadkom vid inbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.