Bilderna är tagna på Tofta skjutfält på Gotland för några år sedan. Foto: Håkan Elmqvist

Unikt skalbaggsfynd på Stora Karlsö

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en jättevedbock hittats på Stora Karlsö utanför Gotland.

– Det är ett unikt fynd, säger entomologen Håkan Elmqvist.

Jättevedbocken, eller smedbocken som den också kallas, blir cirka sex centimeter lång och är därmed Sveriges näst största skalbagge.

– Det är en ganska mysig skalbagge, menar entomologen och folkhögskolläraren Håkan Elmqvist i Mariefred.

Drivit med vinden

I Norden finns jättevedbocken numera endast på Gotland och på Gotska Sandön. Men nu har den alltså även hittats på Stora Karlsö.

– Den kan ha flugit dit själv. Den har förmodligen råkat hamna i en sydvästlig vind och skulle mycket väl kunna komma från Tofta skjutfält, säger Håkan Elmqvist.

Den aktuella skalbaggen var död när den anträffades och enligt Håkan Elmqvist skulle arten ha svårt att etablera sig på Stora Karlsö.

Jättevedbockens larver utvecklas nämligen i döda tallar och av dessa uppges det inte finnas tillräckligt på ön.

Hamnar på museum

Nu ska det ovanliga fyndet hamna på museum. Närmare bestämt i insektsmontern på museet på Stora Karlsö.

– Jag har torkat den. Den hade viss förruttning, men när man torkat den blir den som ny, säger Håkan Elmqvist.

Eftersom jättevedbocken är nattaktiv är skalbaggen mycket svår att få syn på under dagen.

Smedbock (Ergates faber)

Beskrivning: En av våra största skalbaggar, 30-60 mm lång. Kroppen är brun-brunsvart. Halsskölden har en tagg baktill på sidokanten. Hanens framben och antenner är längre än honans.

Utbredning och status: Tidigare funnen i Skåne och Blekinge samt på Gotland. Sentida fynd endast på Gotland, där arten är utbredd. Saknas i övriga Norden, närmast i Baltikum. Utbredningen sträcker sig från Syd- och Västeuropa och Nordafrika österut till Irak.

Ekologi: Larvutvecklingen sker i döda tallar. I sällsynta fall kan angrepp även påträffas i gran. Honorna lägger stora ägg, som är ca 3 mm långa, ett par centimeter in i vedspringorna. Larvutvecklingen tar 4-5 år. Förpuppningen sker långt in i veden, efter det att larven redan förberett ett kläckhål. De fullbildade skalbaggarna kläcks i juli.

Källa: Artdatabanken, SLU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.