Foto: SVT

Upphandling måste göras om

Publicerad

Upphandlingen för att bygga om centrala Ödeshög måste göras om. Kommunens modell för att bedöma buden gav inte kontraktet till det billigaste budet.

Ärendet rör den ombyggnad av gator och torg i centrala Ödeshög, som är på gång.

Förvaltningsrätten i Linköping har i sin dom invändningar mot flera detaljer i kommunens utvärderingsmodell. Den är utformad så att man inte kan vara säker på att det mest fördelaktiga budet kommer att antas.

I början av upphandlingen angav kommunen att det billigaste budet skulle komma att antas. Efter ett tag ändrades kriterierna och ett kvalitetskrav infördes. Ändringen i sig är inte olaglig, men andra delar i bedömningen av buden har gjort upphandlingen anses orättvis.

Prisuppgifter kan bli betydelselösa

Bland annat har en liten del av vissa arbetsmoment fått oproportionerligt stor betydelse i kommunens bedömning. Vissa prisuppgifter som bedömdes kan till slut komma att helt sakna betydelse eftersom kommunen kanske själv kommer att utföra just det arbetet.

Förvaltningsrätten kommer fram till att kommunens handlande strider mot Lagen om offentligt upphandling, LOU, och Ödeshögs kommun måste därför göra om upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.