Foto: TT Nyhetsbyrån

Uppskjuten dom om fängelsemuthärva

Uppdaterad
Publicerad

Domen om den stora muthärvan inom Kriminalvården – som skulle ha meddelats i dag klockan 11 – har skjutits upp till den 2 september.

Det handlar om över 40 miljoner kronor i utlovade och utbetalda mutor, enligt åtalet. Pengar ska ha betalats ut i samband med planering och byggen av anstalter i Östersund, i Haparanda, i Skåne, Saltvik i Härnösand, häktet i Sollentuna och polishuset i Linköping.

– Min bedömning är att det här är det största mutmålet i Sverige där det har väckts åtal, sade chefsåklagare Jan Axelsson när åtalet mot fyra män i 60-årsåldern lämnades in i februari i fjol.

Huvudmisstänkt är en före detta fastighetschef inom kriminalvården. En nära vän till honom drev ett konsultbolag dit byggföretag betalade provisioner för att få uppdrag för Kriminalvården. Men dessa pengar var mutor, anser åklagarna.

Utredningen har pågått sedan 2010. De fyra misstänkta nekar till brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.