Foto: Björn Öberg/SVT

US redo för ebolapatient

Uppdaterad
Publicerad

Vid högisoleringsenheten på US i Linköping förbereder man sig nu för att ta emot kvinnan som misstänks vara ebolasmittad.

– Vi fick en förfrågan från Region Skåne då patienten hade uppvisat symptom som gjorde att man ville att patienten skulle vårdas på vår högisolieringsenhet, säger AnnSofie Sommer, chefläkare US i Linköping, till Östnytt.

Strax före 11.30 lämnade ambulansen med en personalstyrka på fyra personer för att hämta patienten på sjukhuset i Malmö.

Misstänkt ebola

Packade för avfärd

– Det känns helt OK. Vi har övat det här och har läget under kontroll, säger Jann Claesson, leg sjuksköterska.

Enligt Claesson handlar det om att köra ambulansen till Malmö, och tillbaka, vilket han tror kommer att ta cirka fem timmar enkel resa, beroende på väglag.

Hur går det till när ni är tillbaka i Linköping?

– Det är som en vanlig ambulanstransport i princip. Patienten vårdas där bak. Själva vården sköter personalen härifrån helt och hållet, fortsätter Claesson.

Skarpt läge

Kvinnan kommer att vårdas i ett av de högisolerade rummen på enheten. Här råder en klinisk isolerad miljö, egen ingång och eget ventilations- och avloppssystem. Personalen som arbetar på infektionskliniken, intensivvårdsavdelningen och laboratoriet har regelbundet övat sig på att sätta på sig skyddsutrustningen på ett säkert sätt. Nu är det skarpt läge.

Hur personalkrävande är detta?

– Det beror på hur svårt sjuk patienten är vilka personella insatser som krävs, och det har vi för dagen inte kunskap om, säger AnnSofie Sommer, chefläkare på US.

Kan ta tre dygn

Provtagningen kommer att visa om kvinnan är smittad eller inte. Men det är oklart när det finns besked att ge.

– Enligt laboratoriet i Stockholm är det varierande tid, det kan ta mellan ett och tre dygn, fortsätter Sommer.

Under dagen fortsätter personal och involverade att hålla möten och förbereda sig för ankomsten av den eventuellt smittade patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt ebola

Mer i ämnet