Foto: Linda Strand

Utdöd trollslända lever

Uppdaterad
Publicerad

En vad man trott utdöd trollslända har visat sig vara både vid liv och god vigör. Det visar en snart sex år lång inventering av de mytomspunna insekterna i Skåne och Östergötland.

Projektets kärntrupp består av fyra personer, men till sin hjälp har de haft allt från skolbarn till pensionärer. Bara i Skåne har runt 300-400 frivilliga jagat och dokumenterat de inte helt lättfångade trollsländorna.

– Det är inte riktigt som att fånga en sävlig fjäril. De patrullerar och flyger jättesnabbt. Så det är lite action, säger projektledaren Linda Strand i Skåne.

Inte siktats på 70 år

Under åren har 64 arter påträffats i landet, flera som inte funnits i Sverige tidigare. Bland fynden finns också dvärgflicksländan, som man tidigare trott varit utdöd. Och den spetsfläckade trollsländan, som inte siktats i Skåne på 70 år.

– Det är jätteroligt. Dvärgflicksländan är dessutom Europas minsta trollslända, säger Linda Strand.

Kunskapen har varit dålig

Kunskapen om vilka arter som finns och var de håller till har hittills varit dålig. Med projektet hoppas forskarna både kunna kartlägga och upptäcka förändringar i faunan över tid.

– Vi hoppas att någon i framtiden kan följa upp detta, om 20-30 år kanske, säger Linda Strand till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.