Foto: SVT

Vänsterpartiet – valets förlorare?

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet av Sverigedemokraternas valframgångar har blivit att Vänsterpartiet blivit de stora förlorarna i kampen om makten.

I kommun efter kommun ställs de nu utanför, när Socialdemokraterna väljer att söka samarbete med borgerliga partier istället.

Vänsterpartiet i Östergötlands landsting ställdes utanför när Socialdemokraterna och Miljöpartiet istället sökte samarbete med Centerpartiet och Folkpartiet. Allt för att komma runt Sverigedemokraternas vågmästarsällning.

Som svar lämnar nu vänsterpartiet in 14 motioner där de rödgröna var överens före valet.

– Det är ett test för att se om de håller sina vallöften, säger gruppledaren Emil Broberg (V).

Ovanligt styre i Katrineholm

Samma sker också i många kommuner. Vänsterpartiet byts ut mot borgerliga samarbetspartners. Men ibland sker det helt friviligt. I Katrieholm fick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans egen majoritet. Ändå fortsätter Socialdemokraterna sitt samarbete med moderaterna:

– Socialdemokratin har rört sig högerut, man känner sig kanske mindre ideologiskt sammanbunden med Vänsterpartiet nu, säger Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm.

Blocköverskidande samarbeten

I nästan hälften av östnyttområdets kommuner blir det eller väntas bli ett blocköverskidande samarbete. I fem kommuner dessutom mellan de forna huvudmotståndarna socialdemokrater och moderater.

– Personligen tycker jag att blockpolitiken är fördummande. Jag tycker egentligen att det är bättre om man kan samarbeta över blocken, säger kommunalrådet Göran Dahlström (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.