Foto: Foto: Niklas Luks

Vapen i beslag efter gängmord

Uppdaterad
Publicerad

Skjutvapen har tagits i beslag som led i utredningen av gängmordet i Linköping. Det berättade polisen vid en presskonferens idag.

Men fortfarande har man inte nått tillräckligt långt för att kunna knyta någon person till mordet på den 18-årige mannen.

– Det kan finnas personer på fri fot som har varit inblandade i skottlossningen, säger kammaråklagare Helene Gestrin, förundersökningsledare.

Gängmord i Linköping

Intensiv utredning

Det har varit intensiva dygn sedan skottlossningen inträffade i Linköping sent på måndagskvällen. Det var den bild polisens utredare kriminalinspektör John Skoog, gav vid presskonferensen.

– Vi har gjort många utredningsåtgärder under de här dagarna. Vi har hållit och håller förhör med de som anhållits och med vittnen. Analys sker av skjutvapen som tagits i beslag. Vi har också hämtat in en mängd filmer från övervakningskameror som finns i Skäggetorp, säger John Skoog.

– Vi har ännu inte någon tydlig bild av det som hänt men vartefter utredningen pågår klarnar den mer, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Motiv till händelsen ännu oklart

Alla de 16 som sitter anhållna för delaktighet i skottlossningen förnekar brott. Ännu är det inte aktuellt att släppa någon av dem. Vad som utlöste skottlossningen eller vad som är motivet bakom den är fortfarande oklart.

– Den man som blev skottskadad har hörts av polisen, både som målägande och som misstänkt, vad han sagt kan jag inte gå in på, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

– Vi hoppas att kunna lösa detta. Vi har vittnen som pratar med oss men vi vill gärna ha fler iakttagelser från området, fortsätter hon.

Ansträngd situation

Under presskonferensen berättade Joakim Jäderstig, tf biträdande polisområdeschef i Linköping, också att det hade varit en konfrontation mellan de inblandade något dygn före dödsskjutningen.

-Vi borde kanske ha vetat att det var något på gång men det är väldigt svårt.

När skottlossningen inträffade var det många poliser i tjänst.

-Det var mitt i ett skiftbyte vilket gjorde att vi kunde ha många patruller på plats tidigt. Vilket var viktigt för att kunna gripa så många på plats, säger Joakim Jäderstig.

Samtidigt är det en anstängd situation med personal som har semester.

-Det är ett ansträngt läge men vi kommer klara av det, fortsätter han.

Polisen söker vittnen

Polisen i Östergötland har upprättat två tipstelefoner som är bemannade för att ta emot tips och iakttagelser från allmänheten.

– Alla tips, på personer, fordon eller annan information är mycket välkommen, skriver Thomas Agnevik på polisens sajt.

Tipstelefonerna har nummer 010-56 66 258 eller 010-56 67 466.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmord i Linköping

Mer i ämnet