Värmen tuff för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Idag gick SMHI ut med en klass 2-varning för värmen i Sörmland. Medeltemperaturen har varit över 30 grader de senaste dagarna, vilket ökar risken för att barn och gamla ska drabbas av uttorkning. Svenska kommuner saknar ofta särskild beredskap för hur extrem värme ska hanteras.

Små barn och äldre människor påverkas i större utstäckning av dom höga temperaturerna. På innegården på serviceboendet Fruängskällan i Nyköping råder stiltje. De flesta av de boende håller sig inne eller i skuggan i högsommarhetten.

– De blir förstås väldigt trötta och slitna och känner sig hängiga, säger undersköterskan Hans Karlsson.

En klass två varning innebär att högstatemperaturen har legat på över 30 grader under fem dagar, eller 33 grader under tre dagar.

Dålig beredskap

Det är första gången en sådan varning utfärdats och generellt sett saknar dom svenska kommunerna en beredskapsplan för hur man ska hantera värmen.

På Fruängskällan i Nyköping har man en vätskelista över när de boende senast drack och hur mycket vätska de har fått i sig. Man anpassar dagarna efter värmen.

”Jag lider inte”

Men alla plågas inte av de höga temperaturerna :

– Nej jag lider inte bara av värmen. Jag tycker bara att det är skönt, säger Roine Ceder

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.