Moum: ”Vi borde ha sålt Sjölund till IFK”

Uppdaterad
Publicerad

Åtvidabergs FF är i ekonomisk kris. Nu väljer kassören Sverre Moum att hoppa av sitt uppdrag efter bara drygt ett halvår på posten, i protest mot att styrelsen inte tar de ekonomiska problemen på tillräckligt stort allvar.

– Jag insåg att jag hade kommit till vägs ände. Jag måste ha en uppbackning från styrelsen och dess ordförande, 100 procent, annars går det inte, säger Moum till Östnytt.

Elitlicensen hotad

Bakgrunden till det ekonomiska läget är enligt Moum 2013. Då gick klubben drygt sju miljoner kronor back, och prognosen för 2014 är en förlust på fyra miljoner. Nu är elitlicensen hotad.

Moum var kommunalråd i Åtvidaberg under sju år och har inte tidigare erfarnhet av föreningsliv. Under det dryga halvår som kassör i ÅFF förvånades han av styrelsens inställning till klubbens ekonomi.

– Det är den ekonomiska kulturen, att man sätter sprätt på pengar som inte finns. En brist på ekonomiskt medvetande. Det har alltid varit dålig ekonomi, och det har alltid ordnat sig. Man har liksom inte tagit det här på allvar.

Borde sålt Sjölund

Har du något exempel?

– (Daniel) Sjölund kunde ha sålts i somras till Norrköping. Kanske inte för så mycket som ÅFF ville ha, men det hade gått. Man hade sparat hans lön. Där hade man sparat en miljon. Det gjordes inte.

En miljon kronor, menar du i försäljning och lön då?

– Ja, ungefär. Det är naturligtvis en bedömning, men den är nog inte så orealistisk, säger Moum.

Fick inte en krona

Daniel Sjölund har tillhört Åtvidabergs FF i flera säsonger. I somras gjorde han klart med en övergång till IFK Norrköping.

IFK ville att han skulle komma redan under sommaren, men ÅFF sade nej. Eftersom Sjölund hade ett utgående kontrakt så får nu Åtvidaberg inte en krona för honom.

Åtvidabergs tillförordnade ordförande Tom Skarin vill i dag inte ställa upp på en tv-intervju. Han hänvisar till att man i morgon kväll ska ha ett extra styrelsemöte. Där kommer flera av klubbens viktiga samarbetspartners vara med.

Efter det hoppas han kunna ge besked om hur det ekonomiska läget ska lösas.

Haft möte med partners

Sverre Moum säger att ÅFF redan har haft ett möte med sina största samarbetspartners: Åtvidabergs sparbank och kommunen. Men den handlingsplan som presenterades då av ÅFF fick inte godkänt.

Har du något tips till nästa kassör?

– Ja, Se till att ordföranden och hela styrelsen är dedikerade uppgiften att ÅFF överlever, både spelmässigt självklart, och ekonomiskt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.