Opinionens vindar vänder för vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland och Östergötland finns ett växande motstånd till vindkraft. Men på Gotland – som haft vindkraft i 30 år – sägs protesterna ha ebbat ut. Snart gör de det i resten av landet också, menar öns vindkraftssamordnare. 

Hycklinge och Horn. Två samhällen längst ned i södra Östergötland där vindkraft varit det stora samtalsämnet länge. Där ville Eon bygga 33 nya vindkraftverk men en massiv protesstorm från de boende bröt ut.

– Man har flyttat hit för att man har sökt tystnaden och så förföljer vindkraften oss enda hit, säger Anne Lewenhaupt, boende i Horn-Hycklinge.

I flera sammanhang uttryckte de boende sin rädsla, de ville inte att deras älskade natur skulle förändras. Efter att en lång rad informations- och samrådsmöten avlöst varandra så backade energibolaget Eon till slut och 33 kraftverk blev till 18.

– I förstone var nog det värsta att man kände sig utsatt för ett gigantiskt experiment med en monsterpark, säger Anne Lewenhaupt.

 ”Gärna vindkraft, men inte på min bakgård”

Deras reaktioner är långt ifrån unika. I en rad reportage har SVT Östnytt speglat kritiken som växer fram i samband med att vindkraft planeras.

Argument som ”Gärna vindkraft, men inte på min bakgård” har hörts åtskilliga gånger.

– Eftersom jag flyttade hit för 37 år sedan vill jag ha det tyst och lugnt. Jag vill höra alla fåglar och allting som finns i skogen, sa Ann-Christine Norinder, boende i Kvarsebo, till Östnytt den 14 januari.

– Det skulle förstöra den livsmiljö som vi har valt att bo i och vi skulle få en ständig buller matta, tyckte Anders Nilsson, boende i Dunker, till Östnytt den 16 januari

Gotland en föregångare

Men samtidigt verkar det finnas bygder där protesterna ebbat ut och invånarna lärt sig leva med rörelse vid horisonten.

– Visst finns det enskilda röster som är emot men acceptansen för vindkraft på Gotland tycker jag är väldigt, väldigt stor. Och det beror på att man har sett det här under en lång tid och att det blivit avdramatiserat. Det stör ingen, säger Lars Thomsson, regeringskansliets vindkraftsamordnare.

På Gotland finns i dag omkring 177 vindkraftverk och regionen räknas också som vindkraftstätast i landet. Så självklart finns det kritiker även där.

– Vindkraften behövs inte, vi har el så det räcker ändå. Vindkraft är ingen basenergi. Vi har två basenergier, det är vattenkraft och kärnkraft. Vindkraften ser jag mer som ett komplement, säger Bror Lindahl (FP), vindkraftmotståndare.

Historiskt är Gotland en föregångare. Under 1970-talet tog utvecklingen av vindkraft på ön fart. Vattenfall drev arbetet och 1983 stod Sveriges första vindkraftverk färdigt att ta i bruk – Näsudden I.

– Här kan man se att där vi var för 15 år sedan med motstånd på Gotland, där är Sverige idag. Väldigt mycket okunskap och oro för vad som komma skall, det bygger mest på att man inte är van helt enkelt, säger Lars Thomsson, regeringskansliets vindkraftsamordnare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.