Vårdanställda är en av de grupper som ska få bättre arbetsvillkor. Foto: Arkivbild/TT

YA-jobb föreslås inom landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Unga i Östergötland ska kunna få jobb inom landstinget via yrkesinstroduktionsanställningar. Det föreslår nu den politiska majoriteten.

Yrkesintroduktionsanställningar, så kallade YA-jobb, är en anställning som kombinerar arbete med handledning och utbildning.

Arbetsgivare som anställer unga mellan 15-24 år inom ramen för yrkesintroduktionsavtal kan, sedan i januari i år, få ekonomiskt stöd.

Generationsväxling

På grund av den generationsväxling som Landstinget Östergötland står inför föreslår nu den politiska majoriteten att landstingsstyrelsen får i uppdrag att se över möjligheterna att införa YA-jobb.

– Vi har ett ansvar för framtidens kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården. Vi har också, som landsting och offentlig arbetsgivare, ett ansvar att vara med och öppna dörren för fler unga in på arbetsmarknaden, säger landstingspolitiker Anita Jernberger (FP) i en kommentar.

”Man jobbar på bredden”

Vilka yrkesroller är det som kan bli aktuella för YA-jobb?

– Själva YA-jobben handlar om att få en yrkesintroduktion. Man ska se hur man jobbar på bredden och inte någon specifik roll, säger Anita Jernberger (FP) till SVT Östnytt.

Det är oklart hur många tjänster som skulle kunna vara aktuella för Östergötlands del.

Är det här något som införts inom andra landsting?

– Jag har sett att man kikat lite inom andra verksamheter på att införa det, säger Jernberger.

Risk att tappa kompetens

Landstingspolitikern Mats Johansson (S) säger att yrkesintroduktionsanställningar kan vara ett bra verktyg för att motarbeta ungdomsarbetslösheten.

Men han tror inte att det är lösningen på den framtida kompetensförsörjningen inom Landstinget Östergötland.

– Det får inte vara så att de här YA-jobben tar över andra utbildningar för då tappar man kompetens, säger han, och menar att kraven på YA-jobben behöver tydliggöras.

Föreslår program

Mats Johansson tror mer på införandet av ett generationsväxlingsprogram – något som Socialdemokraterna också kommer att ta upp under morgondagens landstingsfullmäktige.

Programmet skulle i så fall kunna innebära att erfarna landstingsanställda jobbar kvar längre, men på deltid, för att introducera nya medarbetare i yrkeslivet.

Även majoritens förslag kommer att behandlas vid morgondagens sammanträde, som svar på en motion från Vänsterpartiet rörande bristen på undersköterskor.

Nationell brist

Landstinget Östergötlands politiska ledning består av representanter för Moderaterna, Vrinnevilistan, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

I en långtidsprognos som presenterades på måndagen förutspår Sveriges kommuner och landsting (SKL) att 224.000 personer behöver nyanställas inom vården inom de närmaste tio åren. Den yrkeskategori som är allra mest efterfrågad är undersköterskor.

Enligt regeringens bedömning ska upp emot 30.000 personer årligen – på sikt – kunna arbeta med YA-jobb i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.