Foto: TT/Scanpix

100 nya jobb till Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

100 nya jobb och fräschare tåg. Det blir resultatet när Öresundstågens verkstadsdepå flyttar till Hässleholm.

Tågen underhållls och repareras för närvarande av DSB i Köpenhamn. Ett slöseri med pengar, menar politikerna i regionen.

– Vår nuvarande leverantör har kapacitetsbrist och ligger geografiskt fel. De analyser som har gjorts visar att det mest ansvarsfulla sättet att hushålla med skattebetalarnas pengar är att driva depån i egen regi, säger Stefan Svalö (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden i ett pressmeddelande.

Depån ska flytta från Danmark till Kärråkra i Hässleholm. Den nya verkstaden kommer att kunna ta hand om 111 Öresundståg och innehålla bland annat tio spår, 21 uppställningsplatser och en tvätthall.

– För Hässleholms del är det oerhört glädjande. Depån innebär fler viktiga jobbtillfällen. Vi vill också starta lokala utbildningar för den som ska arbeta med exempelvis svarvning, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm i pressmeddelandet.

Flytten beräknas ske under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.