Regiondirektör Jonas Rastad är orolig för överbeläggningar när 400 vårdplatser fattas i sommar. Foto: Nicolai Grant/SVT

Sjuksköterska: ”Jag är lite nervös inför sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

200 sjuksköterskor saknas fortfarande inför sommarbemanningen, berättade regiondirektör Jonas Rastad på Region Skånes pressträff i dag.

Det betyder 400 färre vårdplatser under sommaren.

– Oron är att det blir överbeläggningar och att de patienter som behöver akutvård behöver läggas på andra avdelningar. Det kan bli långa väntetider på akutmottagningarna och dålig tillgänglighet och kvalitet, säger regiondirektören Jonas Rastad till SVT Nyheter Skåne.

Skånska sjukvården

Däremot kommer livshotande och akuta tillstånd samt vård i livets slutskede att prioriteras.

Personalbehovet är som störst på akutmottagningarna i Lund och Ystad samt på ett antal medicinavdelningar och inom psykiatrin, medan primärvården bemannas upp.

Hotar det patientsäkerheten?

– Vi vet att vi har vårdskador. De ligger på ungefär 10 procent året runt. Det är en brist i patientsäkerheten som vi har både på sommaren och på vintern, säger Jonas Rastad.

Totalt blir det drygt 400 färre vårdplatser i Skåne i sommar. SUS går från 824 vårdplatser under förra årets sommarbemanning till 763 platser i år. Skånevård Kryh går från 403 platser till 370.

Saknas sjuköterskor

Anledningen till minskningen av vårdplatserna är en brist på sjuksköterskor. Trots att 380 ny sjuksköterskor anställts, saknas 200 vikarier till sommaren, enligt regionens beräkningar.

– Vi har en nationell brist på sjuksköterskor. I Skåne utexamineras cirka 500 sjuksköterskor per år, medan behovet ligger på drygt 700. Det finns en differens på utbud och efterfrågan, säger Ann-Sofi Bennheden, HR-chef på region Skåne.

Många erfarna sjuksköterskor har valt att lämna sjukhusen för att till exmepel jobba inom kommunen eller utomlands.

Varför har ni svårt att hålla erfarna sjuksköterskor?

– Det är nog många faktorer. Lönen, en hög belastning och möjlighet till vidareutbildning till exempel. Vi har ett tiopunktsprogram som iallafall är ett embryo till att förbättra situationen, säger regiondirektören Jonas Rastad.

Om patienter inte kan tas om hand inom Region Skåne kan det bli fråga om att skicka patienter till Södra Sjukhusregionen, det vill säga Blekinge,  Halland och Kronoberg. Även Danmark kan bli aktuellt.

Mer: I inslaget ovan kan du se och höra hur en sjuksköterska på akuten i Lund reagerar på beskedet.

Antal vårdplatser

Här är Region Skånes bedömning av tillgängliga vårdplatser under sommaren:

Skånes universitetssjukhus 763

Skånevård Sund 364

Skånevård Kryh 370

Hälsostaden 78

Simrishamns Sjukhus 34

Skånevård Sund är primärvården i västra skåne samt sjukhusen i bland annat Helsingborg. Ängelholm, Landskrona och Trelleborg.

Skånevård Kryh är primärvården i östra Skåne samt sjukhusen i Ystad, Hässleholm och Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånska sjukvården

Mer i ämnet