Foto: TT

8,7 miljoner till kvinnors hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Malmö, Göteborg och Stockholm har fått 8,7 miljoner kronor från EU till ett projekt för att förbättra hälsan bland kvinnor som försörjer sig i gatumiljö.

Kvinnorna ska utbildas i egenvård och sexuell hälsa. De ska få information om preventivmedel och erbjudas hälsokontroll.

– Vi har precis fått besked att vi beviljats pengarna. Under de närmaste veckorna ska varje kommun lista vilka projekt som är aktuella, säger samordnaren Annelie Lindell.

Fattiga förhållanden

Många av de hundratals EU-medborgare som vistas i de tre storstäderna kommer är romer från Rumänien. De kommer från mycket fattiga förhållanden och har ofta inte haft tillgång till sjukvård och hälsovård.

– Vi har valt att rikta in oss på kvinnorna, som är en särskilt utsatt grupp. Vi tänker också långsiktigt, att kvinnorna kommer att föra över kunskaperna på sina barn, säger Annelie Lindell.

250 kvinnor

De 8,7 miljonerna kommer från EU-fonden för europeiskt bistånd, Fead.

Tanken är att projektet ska pågå under en treårsperiod och vända sig till 250 kvinnor. Upplägget ska ske i dialog med kvinnorna för att svara mot deras förutsättningar.

Flera organisationer kommer att samarbete med varandra. Skåne blir länsstyrelsen en viktig aktör.

Fonden för europeiskt bistånd, Fead

Fead är en del av EU:s satsning på att minska fattigdomen i hela EU med minst 20 miljoner människor. Målgruppen för insatserna i Sverige är socialt och ekonomiskt utsatta EU- eller EES-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

Fonden ska bistå med insatser som kan underlätta deras svåra situation under den tid de är här. Insatserna ska vara samhällsorienterande och hälsofrämjande. Det går inte att få medel för mat, kläder och boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.