SVT Foto: SVT

”Alla anmälningar riskbedöms”

Uppdaterad
Publicerad

Varje gång ett brott anmäls gör polisen en riskbedömning och efter det beslutas om extra skydd ska sättas in eller inte. Det kan till exempel handla om skyddad identitet, polisbevakning eller samtalsstöd av kommunen.

– Vi har en mängd olika åtgärder i vår vertygslåda. allt från lättare stödåtgärder där vi skickar vidare till stödorganisationer till mer avancera åtgärder. I extrema fall, när man måste flytta på brottsoffer så kan det bli tänktbart med ett skyddat boende, säger Susanne Gosenius, brottsoffersamordnare hos polisen.

Hon kan inte uttala sig i specifik om skyddsbehovet för ”Carina”, men vid varje polisanmälan görs en riskbedömning och beslut om snabba åtgärder tas om behov finns. Annars är det en fråga för kommunen.

– Polisen ansvarar i det akuta skedet, sen har kommunen en skyldighet enligt socialtjänstlagen en skyldighet att skydda alla kommuninvånare, säger Susanne Gosenius.

På Stödcenter i Malmö ges stöd till varje brottsoffer som vill. Alla typer av brott behandlas, utom våld i nära relationer. Den brottskategorin har en egen stödverksamhet. Förra året gavs 1800 brottsoffer stöd via samtal och med hjälp i kontakten med olika myndigheter, berättar socianomen Jesper Abelin. 424 av dem var utsatta för misshandel.

– Många har varit utsatta för en situation som på ett eller annat sätt har rubbat deras tillvaro. De känner inte igen sina reaktioner eller sitt mående. Många vill berätta sin historia, komma till ett avslut eller hantera den situationen man befinner sig i så att man får det funka igen, säger Jesper Abelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.