Alla bilar stoppas på bron

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärps gränskontrollerna ytterligare. Alla som kommer med bil över Öresundsbron måste visa id-handlingar.

– Det blir mycket köer när det kommer många åt gången över bron. Vid lunch är det lugnt, men annars är det mycket, säger Pernilla Arvidsson, platschef vid Gränspolisen Syd.

Henrik Karlsson är en av många som tog bilen över under fredagen och stannades för kontroll.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Tycker du att det här är besvärligt?

– Nej, det är inga problem.

100 poliser från övriga landet hjälper nu till med gränskontroller samtidigt som det pågår en rekrytering för att fördubbla antalet anställda vid gränspolisen i syd. Satsningen ska redan ha fått effekt.

– Man kommer till Sverige och man får klart för sig att om man inte har tillstånd att finnas i landet så måste man söka asyl, annars blir man föremål för polisiära åtgärder. Jag har ingen klar uppgift om hur många som väljer att själv vända, men det är en ansenlig del, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.

Ingen trend

Från att ha varit 10.000 asylsökande per vecka under en tid, registrerades 7.000 under den senaste veckan.

– Det är svårt att säga vilken faktor som spelar in här, men vi ser en förändring sedan gränskontrollerna kom på plats, säger André Nilén, Migrationsverket Region Syd.

– Tittar vi på gårdagsdygnet så var det 600, men dagen innan var det 1.100 som kom, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.

Är det ett trendbrott?

Det är lite tidigt att uttala sig om trendbrott, säger Jarl Holmström.

”Det är synd”

En holländsk buss med ungdomar kom till gränskontrollen på fredagen. De var väl medvetna om att de skulle kontrolleras.

– Det här är den första gränskontrollen som vi har haft på resan. Det är synd att det är nödvändigt, säger busschauffören Jolanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet