Foto: TT

Svårt att upptäcka sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Idag har alla de stora gymkedjorna en policy för att ta hand om ätstörningar. Samtidigt ökar antalet som drabbas av den svårupptäckta formen ortorexi, där fokus ligger på att leva överdrivet hälsosamt.

Det är bra att träna. Många gör det för lite. Men när hälsotrenderna avlöser varandra och sociala medier visar upp bild efter bild med magrutor och svällande biceps, då blir det också fler som går över gränsen till att träna för mycket. Isabel Kjellsdotter är träningschef på Friskis och svettis i Malmö, hon menar att det är viktigt att gymansvariga vågar ställa frågor som kan kännas jobbiga.

– Det kan vara svårt att våga lägga sig i någon annans liv. Dessutom är just ortorexi ganska svårt att upptäcka. Vårt samhälle har ett tränings- och hälsoideal och väldigt länge sågs ortorektiker ut att vara de mest hälsosamma av oss alla, säger hon och fortsätter:

ortorexi

– Sedan visar det sig att ortorexi även drabbar väldigt många ledare. Trots att de är duktiga på träning har de lätt att trilla dit.

”För att se bra ut”

Inne på gymmet där Isabel Kjellsdotter jobbar står Pontus Isaksson. Han tränar själv fyra-fem dagar i veckan och har varit med om att lägga sig i kompisars träningsvanor.

– En del kör på för hårt. Då man har sagt att ”du ska nog chilla lite”. Men då får man ofta till svar att ”nä jag klarar det, jag kör på”, säger han.

Men varför tror du att de flesta tränar?

– För att se bra ut. Det drar till sig blickar.

Rikt och aktivt liv

En bit bort, på Malmö högskola, talar man även där om ett samhälle med en tydlig hälsotrend. En trend som är positiv men som också kan vara stressande och gå till överdrift.

– Det har blivit väldigt viktigt att kommunicera vad man gör, att man har ett rikt och aktivt liv. Att visa up en fasad där träning och vad vi gör på fritiden har blivit en viktig del av vår identitet, säger Karin Book, universitetslektor på Malmö högskola.

Sociala medier har stor roll

Tillbaka bland skivstänger och stora gymspeglar, så håller Pontus Isaksson med om bilden av att sociala medier spelar roll för hur man tränar.

Känner du själv press när du ser att kompisarna lägger ut bilder?

– Ja absolut, det känner man. Man vill köra hårdare, så det är bra faktiskt, säger han.

Vad tänker du när kompisarna lägger ut bilder och du ser att de tränar mer än vad du gör?

– Att nu måste jag dra till gymmet och träna.

Fakta

Idag har alla de stora gymkedjorna policys kring ätstörningar. Så här såg delar av deras svar ut när SVT Nyheter Skåne tog kontakt:

Fitness24seven

”Våra anställda ska meddela sin närmsta chef om att de har observerat misstänkt ortorexi. Denne undersöker sedan om det finns fler som upplever samma sak. I de fall som flera ur personalgruppen misstänker ortorexi, kontaktas medlemmen ifråga och personalen ber om ett avskilt samtal. Personalen klargör att de är lekmän och på intet satt har professionell kunskap eller utbildning inom området, däremot har de tillsammans med övrig personal ett ansvar för att alla medlemmar mår bra av sin träning. Man framför helt enkelt sin oro och hoppas vara den väckarklocka som får medlemmen på rätt köl igen. Om detta samtal inte får tillräcklig effekt, kan vi i värsta fall besluta om att stänga av medlemmen temporärt för att inte vara en bidragande faktor till sjukdomstillståndet.

Vi bemannar våra anläggningar under de timmar då flest personer tränar, vilket gör att vi också träffar på de allra flesta som är medlemmar hos oss. Vi har även generellt bra gemenskap bland våra medlemmar varför de ibland av ren omtanke tipsar oss om omständigheter vi kanske skulle titta närmare på. Självklart kan vi inte ha 100% koll på alla, men vi gör det bästa vi kan givet våra förutsättningar”.

Nordic wellness

”Nordic Wellness tycker det är viktigt att uppmärksamma ätstörningar, utan att personen som lider av sjukdomen hamnar i en utsatt position. Detta är en balansgång som inte alltid är helt enkel att hantera. Många som lider av till exempel anorexi är gymmet en fristad, där påhopp från familj och omgivning kan undslippas för en stund. Att förneka en anorektiker tillgång till träning kan därför i värsta fall vara kontraproduktivt. Istället arbetar vi för att hjälpa personer som lider av en ätstörning till ett sunt träningsförhållande. Detta gör vi genom följande åtgärdsplan.

Åtgärd 1: Vi är uppmärksamma på och försöker lära känna våra medlemmar. Vi granskar passeringsstatistiken, för att bekräfta misstankar om att en medlem tränar ohälsosamt mycket. Vi tar kontakt med berörd medlem och erbjuder stöd.

Åtgärd 2: Vi erbjuder hjälp med att kontrollera träningen, genom att föreslå ett mer hälsosamt schema. Vi erbjuder också gratis kostrådgivning. I extremfall, då vi märker att personen som lider av ätstörningen inte lyssnar till våra råd, och träningen börjar bli farlig, stänger vi av medlemmen.

Åtgärd 3: I varje reception finns kontaktuppgifter till rikstäckande eller lokala organisationer, stödgrupper eller mottagningar som arbetar med ätstörningar. När vi misstänker att en medlem lider av en ätstörning, och åtgärd 1 och 2 inte räcker till, söker vi de råd vi behöver hos våra etablerade kontakter för att kunna agera på ett ansvarsfullt och riktigt sätt. ”

Sats

”När en medlem ser underviktig ut, tränar maniskt och/eller på annat sätt missbrukar träning, ser vi det som vårt ansvar att påtala detta. Platschefen tar då ett enskilt samtal med medlemmen och förklarar sin oro för dennes hälsa samt vad som ligger bakom den oron (träningsbeteende, vikt, humör osv). Om medlemmen bekräftar att det finns fog för oro så hänvisar platschefen till utredning och behandling hos lämpliga instanser (till exempel ätstörningsenheter på landstinget eller psykolog).

Vid meningsskiljaktighet hänvisar platschefen till en läkare med frågeställningen; föreligger det en ätstörning och i så fall – finns det några restriktioner kring träningsfrekvens, duration och intensitet. I avvaktan på intyget stängs medlemmen av från vidare träning. En friskskrivning från läkare innebär inte nödvändigtvis att Sats personal godkänner fortsatt träning om bedömningen om ett ohälsosamt träningsmönster kvarstår.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ortorexi

Mer i ämnet