Flydde för att kunna ge sonen en bättre framtid

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad ökar antalet asylsökande från Kosovo. Dålig ekonomi, hög arbetslöshet och ett rykte om bättre villkor i Sverge gör att allt fler söker sig hit. En av dem är Nazif Jahaj som kom hit för att ge sin son en värdig framtid.

Tvååriga Malush har Downs syndrom och är anledningen till att Nazif Jahaj tog med sig sin familj och flyttade till Sverige för två månader sen. Här finns, enligt honom, bättre möjligheter för sonen.

– Vi kommer inte återvända, vi har inget att återvända till. Mina barn behöver rätten att gå i skolan och jobba. Det finns ingen skolor för barn med Downs syndrom i Kosovo. Mentaliteten är att de ses som sjuka och man skrattar åt dem, säger Nazif Jahaj.

Antalet sökande ökar

Nazif och hans fru Genta bestämde sig för att flytta efter att de sett ett program på tv om sjukvården i Sverige. Men paret är inte ensamt om att lämna hemlandet för Sverige. Antalet asylsökande från Kosovo har ökat sen förra året. I höstas började unga män komma från Kosovo, efter det följde barnfamiljer och högre tjänstemän.

Nästan 1 500 kosovaner sökte asyl under förra året och hittills i år har cirka 1 000 sökt.

– Det är en kombination av flera orsaker. Delvis har det att göra med att man har minskad framtidstro och hopp. Avsaknad av ekonomiska reformer och någon form av positv ekonomisk utveckling föder en tanke på att söka lyckan någon annanstans, säger Anders Westlund, tf chef på Migrationsverkets omvärldsenhet.

Men en annan anledning till ökningen, kan enligt migrationsverket vara ett rykte om att det är lätt att få uppehållstillstånd och jobb i Sverige.

Hur sann är den här ryktesspridningen?

 I stora drag har den varit felaktig, säger Anders Westlund.

Nekas uppehållstillstånd

Nazif Jahaj ser dock inte hans familjs val att söka sig till Sverige som en del av ryktesspridning.

– Vi har hamnat i den stora klumpen som kommer från Kosovo, men jag reste inte för att alla andra åker. Jag har kommit med en sällsynt anledning för min son, säger han.

De allra flesta som söker asyl från Kosovo nekas uppehållstillstånd. En liten del får däremot ett positivt besked, oftast de som tillhör en minoritetsgrupp eller personer med ett allvarligt hälsotillstånd.

Men trots att tvååriga Malush har Downs syndrom har familjen Jahaj hittills fått nej.

– Jag hoppas att få stanna kvar i Sverige. Det är det bästa för min framtid. Barnen är det dyrbaraste för en förälder och jag vill se mitt barn gå i skolan, utbilda sig, lyckas i sitt liv och jobba. Jag blir lycklig när mitt se mitt barn gå framåt, säger Nazif Jahaj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.