Antalet vräkta barn ökar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Storstäderna ligger i topp när antalet vräkta barn återigen ser ut att öka i Sverige.

Antalet vräkningar av barn har ökat markant första halvåret 2015 jämfört med samma period förra året.

– Väldigt tråkigt att trenden bryts, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Skåne är, efter Stockholms län, den delen av landet där flest barnvärkningar skett senaste halvåret. Skåne har gått från 46 barn till 67 vräkta barn första halvan av 2015. Skillnaderna i landet är stora.

– Boendeformer spelar roll. I storstäderna finns det många hyresrätter, men i många delar av landet är det eget boende som gäller, säger Johan Krantz.

”Bara förlorare”

Vräkningarna av barnfamiljer handlar i de allra flesta fall om skulder som inte kunnat betalas. Ofta handlar det inte heller om speciellt stora skulder. Konsekvenserna blir däremot stora.

– Det finns bara förlorare när en barnfamilj vräks. Hyresvärden förlorar pengar, kommunen måste hitta ett dyrt temporärt boende och barnen är de största förlorarna när de rycks upp från sina nätverk, säger Fredrik Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.