Öresundsbron Foto: Marie Trygg

Arbetsgrupp ska få bort gränshinder

Uppdaterad
Publicerad

Nu tillsätts en billateral arbetsgrupp för att få bukt på kostsamma gränshinder mellan Danmark och Sverige.

– Det betyder att man får bättre tillgång till varandras arbets- och boendemarknader. Det är bra för boende i regionen att ha denna valfrihet. Och det är också bra för den ekonomiska utvecklingen, säger Kristina Persson (S), minister för nordiskt samarbete, till Ekot.

Varje år beräknas länderna förlora omkring 1 miljard kronor i utebliven tillväxt på grund av bromsande gränshinder, enligt den danska regeringen. De senaste fem åren har integrationen i Öresundsregionen backat och ligger nu på samma nivå som för 2005, enligt siffror från Handelskammaren. Siffrorna bygger på faktorer som pendling och samarbete i Öresundsregionen och orsaken är finanskrisen som särskilt drabbade Danmark.

Vid Nordiska ministerrådets senaste möte kom ministrarna för nordiskt samarbete fram till att något måste göras för att främja tillväxten och integrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.