Med sommarvärmen söker sig många av oss utomhus – för att påta i trädgården, promenera eller bara sitta och njuta ute i solen. Men det är långt från alla som klarar av att vara ute i solen. Foto: ”Lagom är bäst”

”Lagom är bäst”

Uppdaterad
Publicerad

Med sommarvärmen söker sig många av oss utomhus – för att påta i trädgården, promenera eller bara sitta och njuta ute i solen. Men det är långt från alla som klarar av att vara ute i solen.

Kön ringlade sig lång redan i förmiddags, när Nätverket mot cancer erbjöd Helsingborgarna så kallad UV-scanning av ansiktet för att leta efter hudförändringar som inte kan ses med blotta ögat.

– Framför allt vill vi berätta hur man kan skydda sig mot att få hudcancer. Visst är det jättetjusigt med solbränna, vi tror i alla fall att det är jättesnyggt . Vi kanske ska försöka vända trenden och visa att lagom är bäst. Har du varit för mycket i solen är det kanske dags att sätta dig i skuggan, säger Katarina Johansson, som är samordnare för Nätverket mot cancer.

Många nyfikna

Bland alla nyfikna hittade vi Ulla Andersson, som länge varit orolig över att ha varit för mycket i solen men inte vågat gå till doktorn och kolla.

– Så har jag tänkt de sista fem åren. Jag har helt enkelt varit skraj för att få veta, men ibland får man ta sig i kragen, konstaterar hon innan hon går in i det mobila undersökningsrummet för att bli fotograferad både i vanligt ljus och UV-ljus, bilder som sedan ska gås igenom med en hudläkare:

– Det här ska bli spännande!

Förstadie till cancer

Varje år får upp mot 100 000 svenskar så kallade aktiniska keratoser, det vill säga cellförändringar i hudens yttersta lager som kan leda till cancer om de inte behandlas i tid. I tältet i Helsingborg i dag hittades flera sådana fall.

– Det vi ser mest är olika former av permanenta hudskador och förstadier till cancer, berättar Kari Nielsen, hudläkare på Helsingborgs lasarett och med när tältturnén idag inleddes nedanför Kärnan.

Kvinnor bättre

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige, men av någon anledning är det vanligare att kvinnor går och kollar sig än män – som kanske har lättare att tänka ”det händer inte mig”.

– Generellt kan man säga att kvinnor är bättre på att söka. De borde lyssna bättre på sina kvinnor och faktiskt gå iväg när de säger ifrån för ofta är det väldigt viktigt att man kommer i tid, speciellt för elakartad hudcancer då kan det vara livsavgörande. Tidsaspekten är väldigt viktig i det här, hellre söka en gång för mycket än en gång för lite och gärna börja med sin husläkare, konstaterade Kari Nielsen.

Hur gick det då för Ulla? Jo, Kari Nielsen hittade några förändringar i ansiktet som tack och lov var godartade.

– Det var relativt lätt att behandla och det var inte hudcancer, det är ju dagens toppengrej, sade hon nöjt och konstaterade att hon nu skulle hem och fira!

Skydda barnen

Så för att sammanfatta dagens tips: tveka inte att söka läkare om du är orolig och var inte ute i solen längre än 15-30 minuter åt gången och se till att skydda barn ordentligt:

– Var rädd om barnen, det hjälper inte bara med solkräm, på med hatt och långärmat, säger Katarina Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.