18-åring åtalad för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring som suttit häktad efter ett mordförsök på Rosengård i juni åtalas nu. Med framförallt vittnesuppgifter som bevisning hoppas åklagaren kunna fälla mannen för mordförsök och grovt olaga hot.

Sent på kvällen den 8 juni grep Malmöpolisen 27 personer, efter att någon skjutit mot en lägenhet på Ramels väg på Rosengård. 26 personer släpptes senare på fri fot, men den nu åtalade 18-åringen har suttit frihetsberövad sedan dess.

Skotten ska ha avfyrats mot två personer på en balkong och dessutom ha träffat en lägenhet flera våningar under, där två andra befann sig. Ett polisvittne till händelsen menar att 18-åringen pekade ut lägenheten till en skytt. Skytten har man dock inte kunnat identifiera och 18-åringen är därmed misstänkt för mordförsök, alternativt anstiftan till mordförsök.

Kopplingar till tidigare sprängdåd

Mannen misstänkts även för grovt olaga hot mot sex andra personer, nämligen lägenhetsinnehavaren och dennes familj, som inte var personerna på balkongen.

Aktionen den 8 juni ansågs av polisen bero på Victoria Park-rättegången, som påbörjades samma dag. Den åtalade personen är bror till huvudmannen i det målet, som i tingsrätten dömdes till två och ett halvt års fängelse. Den domen överklagades sedemera av åklagaren till hovrätten.

Åklagaren i målet mot 18-åringen, Fredrik Jönsson, väljer dock att inte argumentera för att brottet skulle vara direkt kopplat till Victoria Park-rättegången, utan som en del av en fejd mellan ett par personer.

Vittnesuppgifter de främsta bevisen

Som bevisning mot 18-åringen använder sig åklagaren av flertalet vittnen, mestadels poliser som rört sig i området. En polis uppger att han sett skjutningen, där den åtalade har pekat ut var skytten ska sikta.

Förundersökningen innehåller också telefonlistor och facebookmeddelanden som åklagaren menar styrker 18-åringens inblandning.

I närheten av det beskjutna lägenheten hittade polisen totalt åtta tomhylsor på marken och i lägenhetshuset fann man två kulor samt en patron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.