Några av föremålen som auktionerades ut. Foto: Per Levenskog

Auktionshus sålde förbjudna föremål

Uppdaterad
Publicerad

Olagliga föremål av elfenben, valtänder och sköldpadd har bjudits ut av en auktionsfirma i Skåne. Nu polisanmäler Länsstyrelsen auktionshuset.

– På en auktion i slutet av november hade de väldigt mycket smidat elfenben. Det fanns även möbler från 60-tal med träslaget jakaranda som saknade giltiga intyg, säger Per Levenskog, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Föremålen är mycket eftertraktade, men leder till olaglig jakt av utrotningshotade elefanter, noshörningar och havssköldpaddor. All handel med dessa djur är därför förbjuden.

I vissa fall får auktionsfirmor så kallade Cites-intyg och kan sälja vidare föremål som bearbetats innan år 1947.

Tillsynsbesök på auktionsfirman i Skåne visar att de i detta fall saknade intyg och Länsstyrelsen polisanmäler därför firman.

– Det fanns ingen skriftlig information om föremålen i något av fallen. För mig känns det som att de slarvar med det, det handlar om grov oaktsamhet, säger Per Levenskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.