Avspärrningar när en handgranat hittades på gatan i Malmö. Granatattackerna i staden har sin förklaring i Malmös läge vid Öresundsbron, säger kriminalkommissarien. Foto: TT

Billigare att köpa handgranat än en glass

Uppdaterad
Publicerad

Olagliga handgranater är billigare än glass på marknaden. Det berättar kriminalkommissarie och spaningsledare Gunnar Appelgren, som hanterar grova vapenbrott och som själv varit med och gjort tillslag av handgranater i Sverige och på Balkan de senaste åren. I samarbete med polisen på Balkan var han med och stoppade över hundra granater och ett tiotal automatvapen som skulle skickas till Stockholm i år.

– Förra året såg vi ett parti på 64 granater och 16 automatvapen som kostar runt 1.000 euro att köpa från Balkanländerna, berättar Appelgren för SVT Nyheter.

Men det är bara vapnen som kostar pengar. De 64 handgranaterna får man på köpet eller så kostar de en eller två euro styck – mellan tio och tjugo svenska kronor. Det låga priset beror förmodligen på att de inte efterfrågas på Balkan eftersom de förbrukas snabbt och är farliga att ha i förvar i sin bostad.

Granatattackerna i Malmö

Får en kick av att läsa om attacker i media

Nätverken som smugglar in handgranater finns både i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det finns en större tillgång på handgranater i dag, och risken är att användningen sprider sig till andra städer på grund av den våldsspiral vi ser nu. Har man en gång använt en granat så passerar man en mental gräns och det är lättare att fortsätta använda dem, menar kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

Enligt honom spelar medias rapportering en roll i spridningen.

– Flera av de här personerna är grandiosa och tycker att deras varumärken stärks av uppmärksamheten kring granatattackerna.

Gunnar Appelgren är bekymrad över den senaste utvecklingen i Malmö, där ett 15-tal handgranater exploderat på öppen gata under ett år, vilket är exceptionellt ovanligt i Sverige.

”Enkelt att smuggla in vapen”

Stadens läge vid Öresundsbron kan förklara förekomsten av handgranater och illegala vapen, tror Appelgren. Vapnen smugglas över sundet i bussar, bilar, färjor och per post. Men ser man enbart till Tullverkets beslag har de endast hittat två handgranater under en treårsperiod.

– Det visar hur svårt det är att hitta granaterna. En handgranat är inte större än ett ägg och de kan finnas insydda i tyger i bussarnas sitser och i dolda fack. Och varje dag passerar ett antal bussar och bilar över den dansksvenska gränsen – bara från Belgrad kommer flera bussar varje dag. En buss tar en halvtimme att undersöka. Så det är relativt enkelt att smuggla in vapen till Sverige.

Finns det skäl för polisen att vara självkritiska när ert samarbete med Tullen resulterat i så få tillslag av handgranater?

– Absolut. Polis och tull kan göra mer och vi behöver samarbeta i fler ärenden med polisen på Balkan. Men vi hade önskat mer befogenheter att rycka in tidigare. Det är exempelvis inte ett brott att beställa handgranater, så som lagstiftningen ser ut i dag. Endast vapeninnehav i sig är straffbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet