Foto: SVT

Billy Elliot dansar snart på Malmö Opera

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om att leva sin dröm och våga vara den man är i musikalen Billy Elliot som nu får Sverigepremiär på Malmö Opera.

Elton John har skrivit musiken och 35 barn är med i den unga ensemblen.

– Det handlar om att om att våga vara sig själv och leva sin dröm, säger Jacob Hermansson, som spelar Billy Elliot.

Han är 13 år och går på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och är redan en erfaren dansare.

Handlar om att få vara sig själv

Musikalen ”Billy Elliot” bygger på filmen med samma namn och handlar om den unge Billy vars dröm är att bli balettdansör och få dansa i Svansjön. Han bor i ett gruvsamhälle i 80-talets England när premiärminister Margret Thatcher styr landet. Billys intresse för balett ifrågasätts av många i hans närhet.

– Jag såg den här musikalen första gången för kanske tio år sedan och kände att den handlade om bland annat mig men framför allt om att man ska få vara sig själv, säger regissör Ronny Danielsson.

Han vill att budskapet om tolerans och allas lika värde ska förmedlas ut i salongen.

– Den här musikalen handlar om dans men det kan lika gärna handla om att man får ha vilken religion men vill, säger han.

Prisad musikal

Musikalen är skriven av Lee Hall med musik av Elton John och har vunnit många priser. Den får premiär 13 februari på Malmö Opera och i februari 2017 på Stockholms stadsteater.

Det finns tre rollbesättningar av Billy och hans vän Michael. Det är krävande för dem att sjunga, dansa och agera i den drygt två timmar långa föreställning. Alla killarna kommer från Stockholm och bor tillsammans i en lägenhet i Malmö.

– Det är roligt att bo tillsammans, säger Uno Elger, som är elva år och spelar Michael.

Han går på Lilla Akademien i Stockholm. Han spelar klarinett och ser sig i första hand som sångare men i Billy Elliot får han även sjunga och agera på den stora operascenen.

– Michael är en kille som tycker om att klä sig i klänningar och kjol, säger Uno.

Mer öppet samhälle idag

Roine Söderlund, koreograf och konstnärlig ledare för BASE, Stockhoilm Dance Academy, har varit med att rekrytera och träna de unga förmågorna.

– Idag är det nästan lite coolt att vara annorlunda och våga testa saker så var det inte när jag började dansa i Uppsala på 80-talet, säger Roine Söderlund. Han tycker samhället är mer öppet idag men tillägger:

– Om man bor i en småstad kan det nog fortfarande vara ganska fördomsfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.