Blev först friskförklarad – sedan misstänkte man nya tumörer

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Bara blev på en och samma dag friskförklarad för cancer och fick därefter veta att man misstänkte nya tumörer. Kvinnan är kritisk till den dåliga samordningen på Skånes universitetssjukhus, Sus.

Rose-Marie Nordin opererades för bröstcancer i Malmö i början av maj. Tre veckor senare träffade hon sin kirurg för efterkontroll.

– Då sa han att allt var jättebra. Man hade fått bort allt och det fanns ingen spridning.

Rose-Marie bad kirurgen ringa upp hennes båda söner, som studerade på annan ort, och berätta den glada nyheten.

Gick i lyckorus

Hon gick i lyckorus i en och en halv timme – tills hon besökte onkologen för att diskutera efterbehandling.

– Jag sa att jag mådde jättebra. Då sa han att han hade ett annat besked. Man hade på CT-röntgen hittat en lymfkörtel som växte. Läkaren sa att man inte visste vad det var, men det kunde vara lungcancer. Det var som en smäll på käften, berättar Rose-Marie.

Kirurgen ställer inte upp på intervju för SVT Nyheter Skåne men förklarar i ett mejl bristen på samordning:

”Om onkologen beställt en undersökning som jag inte känner till, kan jag på den kirurgiska avdelningen inte utan vidare se de anteckningar som är gjorda i onkologjournalen.”

Vanligt hos Ivo

På Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är man väl medveten om problemet.

– Det är vanligt att vi får in ärenden som gäller brist i info och kommunikation. Det handlar om patienter som vårdas på olika enheter och där informationen faller mellan stolarna, säger handläggaren Eva Hansson.

Ivo ser det här som ett stort problem och peka ut kommunikationsbristen som ett av de viktigaste sakerna för sjukvården att jobba med i sin tillsynsrapport för 2014.

Tänker anmäla

– Jag vet att man på en del sjukhus har kontaktsköterskor som har en samordnande funktion och som jobbar över klinikgränserna. Det kan vara en lösning, säger Eva Hansson.

I dag vet Rose-Marie Nordin att den förstorade lymfkörteln är ofarlig. Hon är glad men överväger ändå anmäla det som hänt.

– Det måste jag. För annars går jag och ångrar mig bittert att jag inte gjorde det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.