Ny brunn borras i Everöd efter det stora magsjukeutbrottet. Foto: Rebeka Erici

Ny brunn på gång i Everöd

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar arbetet med att borra en ny brunn vid Everöds vattenverk. Den nya brunnen ska ersätta den som stängdes för ett par veckor sedan.

Runt 400 personer har fått magproblem sedan de druckit av det förorenade vattnet i trakten kring Everöd. Vattnet visade sig innehålla koliforma bakterier.

I början på veckan konstaterade tekniker på plats att det förorenade vattnet kom via en dagvattenbrunn i närheten av vattenverket i Everöd.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Klor och högtrycksspruta

Den nya brunnen, som alltså borras i dag, kommer att ersätta den som stängdes för ett par veckor sedan.

Arbetet med att rengöra vattenreservoarerna i området fortsätter. Reservoarerna högstrycksspolas och desinficeras med klor för att säkerställa att det inte finns några smittoämnen kvar.

”Bör finnas två borrhål”

I utredningsarbetet med att hitta orsaken till att förorenat vatten kommit in i ledningarna filmades brunnarna vid Everöds vattenverk. I samband med upptäckte entreprenören att det var dålig kapacitet i den ena brunnen.

Brunnen stängdes och för närvarande kommer allt vatten i Everöds vattenverk från en brunn.

– Det räcker visserligen för att försörja samhällena med dricksvatten, men det bör finnas två borrhål för att säkra vattenförsörjningen i området framöver, säger Michael Dahlman, tillförordnad VA-chef i ett pressmeddelande från Kristianstads kommun.

Reservoarerna rengörs

Brunnen ska förses med pumpar, ledningar ska grävas och vattenprover ska tas. Pumpen beräknas vara i drift tidigast om tre veckor.

Arbetet med att rengöra vattenreservoarerna i området fortsätter. Reservoarerna högstrycksspolas och desinficeras med klor för att säkerställa att det inte finns några smittoämnen kvar.

Vattnet avstängt i Huaröd

I förra veckan blev arbetet klart i vattenreservoaren i Everöd. Nu är även reservoaren i Östra Sönnarslöv rentvättad och vattnet slogs på kl 07.30 i morse.

Reservoaren i Huaröd rengörs i natt. Vattnet är därför avstängt från idag onsdag den 8 juli cirka kl 22.00 tills i morgon torsdag den 9 juli cirka kl 14.00.

I morgon, torsdag, kommer förvaltningschefen Charlotte Lindström och tillförordnade VA-chefen Michael Dahlman att besöka de orter som drabbats av förorenat dricksvatten.

– Vi ska titta på plats på de åtgärder som kommunen vidtagit och diskutera hur vi går vidare, säger Michael Dahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet