Sölve Qvillberg (S) 1:a vice ordförande i kommunfullmäktige i Skurup. Foto: Ola Torkelsson / TT

Bostäder en knäckfråga i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Skånska Skurup hör till de kommuner i landet som tar emot minst antal flyktingar. Brist på bostäder är ett återkommande argument.

– Jättebra, det är kul! Jag kan se behovet av det, vi behöver fler människor här. Det är också bra att man väger in arbetsmarknadsläget i bedömningen, de här människorna behöver komma i jobb och lära sig svenska. säger Sölve Qvillberg (S) 1:a vice ordförande i kommunfullmäktige i Skurup om Ylva Johanssons utspel om ett tvingande system för kommunernas flyktingmottagning.

”Behöver statliga subventioner”

Men att bygga bostäder så att det räcker görs inte i en handvändning. Och de flyktingar som kommer måste ju bo någonstans, resonerar han:

– Säger de att vi ska ha ett sådant här system trots att kommunerna inte har bostäder, då behöver vi statliga subventioner för att få igång bostadsbyggandet.

Nya bostäder planeras

Efter valet i höstas, då S, V, MP och Kommunens väl tog makten i Skurup, ser han en vändning i den tidigare restriktiva politiken. Nu planeras för nya bostäder. Kommunen har inget avtal om flyktingmottagning med Migrationsverket, och det har varit mycket diskussioner och motstånd mot att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Kommunjurist Bengt Hagberg i Skurup pekar också på bostadsbristen.

– Det är enkelt att sitta i regeringskansliet och säga att kommunerna ska bygga bostäder. Men det är inte lika enkelt för oss som ska verkställa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.