De gamla jojo-automaterna på bussar kommer finns kvar. Foto: SVT

Bussresorna i Skåne blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

De nya priserna på stads- och regionbussar klubbades igenom igår av Regionstyrelsen.

Från och med den den 3 april i år kommer ombordpriset att höjas på både stadsbussar och regionbussar.

Det nya ombordpriset är på en ordinarie resa är 10 kronor dyrare för vuxna respektive 5 kronor för barn, per resa. Även Duo/Familj biljetterna höjs med 10 kronor.

– Den främsta anledningen till att vi inför detta är eftersom de som åker sällan och turister som kommer hit har ju inte ett jojo-kort, och eftersom kontanter inte används i busstrafiken längre så kan dessa då inte åka, säger Christer Akej (M), ledamot i Kollektivtrafiknämnden.

Prisökning för att undvika köer

Kritiken mot att varken kontanter eller kort har varit en möjlig betalningsform har varit stor enligt Christer Akej. Med införandet så hoppas man kunna stävja kritiken.

Men iochmed införandet så innebär det också at priset ökar.

– Detta eftersom vi helst ser att folk använder jojo-kort. Vi vill inte skapa långa köer och försämra kvalitéen på busstrafiken. Det tar helt enkelt längre tid att betala med kort, tekniken är polletens baksida, säger Christer Akej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.