Helén Larsson Riis, distriktschef Skanska, Anders Larsson och Christer Tedestål, vd respektive ordförande för Vellingebostäder tar första spadtaget. Foto: Gunilla Fritze

Strandnära husbygge trotsar varningar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes bygget av nya bostäder på Skanörs Vångar. Detta trots varningar för översvämmning.

Det första spadtaget till ytterligare bostäder på Skanörs Vångar har tagits och bygget dras igång trots att länsstyrelsen har kritiserat kommunens byggplaner eftersom de skyddsvallar som planeras inte är tillräckliga ifall havsnivån stiger.

Enligt länsstyrelsen är det olämpligt med bebyggelse på nivåer lägre än tre meter över den nuvarande havsnivån.

Om havet stiger två meter kommer mer än hälften av bostäderna på Falsterbonäset att omgärdas av vatten. Vid en nivåhöjning på tre meter kommer bara några procent av husen att klara sig.

Vill korta bostadskön snabbt

Utbyggnaden av Skanörs Vångar startade 2012. Då varnade länsstyrelsen för ytterligare bebyggelse i området öster om Vångavägen.

Delar av området är nu bebyggt med hyresrätter och friköpta villor. Vellinge kommun vill korta sin bostadskö och har därför snabbat på utbyggnaden av 30 nya hyresrätter på Skanörs Vångar.

Processen från markköp till bygglov har gått på sex månader, vilket är rekordsnabbt.

– Behovet av hyresrätter är stort. Det står 4 500 personer i bostadskö, säger Anders Larsson, vd för Vellingebostäder.

I september 2016 kommer de nya hyresgästerna att flytta in på Skanörs Vångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.