Byråkratin stoppar flyktingbaracker

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som allt fler flyktingar behöver tak över huvudet står cirka 50 boendemoduler oanvända i Klippan. Anledningen är tuffa bygglovsregler.

Det akuta behovet av bostäder har aldrig varit större och i Klippan finns 50 boendemoduler färdiga att skicka till de kommuner som behöver det. Det finns dock ett problem.

– Vi har flera färdiga beställningar under villkoret att man får bygglov och det är där det hakar upp sig, säger Thomas Gatestål, säljare på Expandia med ansvar för södra Sverige

Fem kommuner i Skåne har nu anmält intresse för en akut lösning med hjälp av dessa baracker.

– Vi kan sätta ihop ett boende på två veckor, säger Thomas Gatestål.

Försenar inflyttning

En kommun som beslutat sig är Burlöv.

– Det är en snabb lösning som dessutom är så billig att vi sparar in elva, tolv miljoner på detta jämfört med privata lösningar, säger Hans-Åke Mårtensson (S), ordförande i tekniska utskottet i Burlöv.

I Burlöv beslutades ett omfattande bygge i maj för ensamkommande flyktingbarn och för en månad sedan började man montera modulerna. Samma dag upphävde länsstyrelsen bygglovet.

– Jag förstod inte detta beslut, säger Hans-Åke Mårtensson

Klagomål från grannar

Det var grannar som hade överklagat kommunens tillfälliga bygglov på fem år och länsstyrelsen menar att det är ett permanent bygglov som man måste söka, inte ett tillfälligt.

– Det är svårt att förstå att det inte går att få ett tillfälligt bygglov för baracker när det exempelvis går med containrar, Hans-Åke Mårtensson

Nu har kommunen å sin sida överklagat länsstyrelsens avslag. Men under tiden som byråkratins kvarnar mal fortsätter bygget och ska i början på oktober ta emot de första flyktingarna.

– Då lämnar vi över till socialförvaltningen som ordnar platser åt flyktingarna. Men hur det går om vi förlorar i vårt överklagande vet jag inte, då får vi konsultera våra jurister, säger Hans-Åke Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.