Cykel + buss = Cykelbuss

Uppdaterad
Publicerad

Malmös förskolor har börjat använda sig av en nystartad cykelbuss. Det är ett miljövänligt sätt för barnen att upptäcka nya delar av stan.

Innan cykelbussen kan köra ut i den hetsiga stadstrafiken är det mycket som måste ordnas. Alla barnen ska spännas fast och hjälm ska på, för säkerheten är viktig.

Hela tolv barn får plats i cyklebussen. Den hyrs ut av ett cykelåkeri och tanken är att den ska utnyttjas av förskolor som transportmedel till utflykter och lekplatser.

– Det är lättare att ta sig runt i stan än med vanlig buss och det är mer miljövänligt, säger Sara Holst på förskolan Leonard.

Barnen vill ha högre fart

Nils Wedin som trampar fram cykelbussen har hjälp av en liten el-motor. Han tycker att det är kul att cykla med barn i lasten, om än med vissa skillnader jämfört med att cykla med gods som han gör i vanliga fall.

– Det blir ju ännu viktigare att köra säkert och hålla koll runt om sig. Och så måste man se till att lasten är glad, säger han.

Barnen verkar framför allt ha ett önskemål:

– De vill att jag ska cykla snabbare, säger Nils Wedin.

Framme i Pildamsparken finns det tid för en stunds lek.

Sedan är det dags att ta cykelbussen hem till förskolan igen för att äta lunch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.