Danmarks utlänningsminister Inger Støjberg (V) befarar att trycket på Danmark ökar när Sverige inför kontrollerna. Foto: SVT

Danmark öppnar för gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen överväger att följa Sveriges exempel och införa id-kontroller vid gränsen.

Fram till nu har Danmarks styrande förhållit sig avvaktande till gränskontroller. Men i och med att Sverige nu planerar kontroller från den 21 december vill Danmark ha beredskap för det tryck som då uppstår mot landet. Det skriver invandrarminister Inger Støjberg (V) i ett nytt lagförslag.

– Mot bakgrund av införandet av gränskontroller tillfälligt i Sverige, Norge och Tyskland inte kan uteslutas att det också kan vara nödvändigt för Danmark att tillfälligt införa gränskontroller vid gränserna med andra Schengenländer.

Danmarks regering vill införa ett så kallat transportörsansvar där trafikbolagen, precis som i Sverige, ska kontrollera passagerarnas identitet innan de kommer in i landet.

Brådskande behov

Lagändringen är brådskande, anser den danska regeringen.

– Ändringar, i synnerhet i Tyskland och Sverige, kommer mycket snabbt leda till att trycket på Danmark ökat dramatiskt i form av kraftigt högre indrejsetal och kraftigt ökat antal asylsökande, skriver Inger Støjberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.