Dansk modell mot IS-rekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen har tagit efter en dansk modell för att upptäcka och motarbeta nyrekrytering till IS. Men på Malmö Stad är de tveksamma och tror att det kan tolkas som åsiktsregistrering.

Att ungdomar ansluter sig till terrororganisationen IS har väckt frågor om hur man ska bemöta unga som influeras av våldsbejakande extremism.

I danska Århus arbetar man sen länge med en modell som har uppmärksammats i stora delar av världen. I sommar reser en delegetion från Sverige dit. Även Malmöpolisen har varit där och hämtat intryck men från politiskt håll har man varit skeptisk.

– Vi har blivit kontaktade av personer som misstänker att personer i deras närhet blivit rekryterade, säger Malin Morän som arbetar som brottsförebyggande polisinspektör i Malmö.

Ilska bland unga

Hon är ofta ute på skolor och får höra av ungdomar att de blivit kontaktade, oklart av vem.

Men det finns också mycket ilska bland de unga över vad IS gör mot deras släkt och grannar i världen, berättar hon.

Malmöpolisen presenterade för en tid sedan en modell hur våldsbejakande extremism ska upptäckas och förebyggas men politikern Andrèas Schönström(S), som har ärendet på sitt bord, är tveksam till modellen.

”Kommer att bjuda in till ett möte”

– Jag är lika orolig som polisen men jag tycker att vi redan har ett väl fungerande samarbete med polis, skola och socialförvaltning.

Han är rädd för att ett utökat samarbete med polisen, kan vara kontraproduktivt och skrämma bort unga. Han har tidigare också uttryckt rädsla för att modellen kan uppfattas som åsiktsregistrering.

– Jag har inte själv pratat med honom men jag tror att det är ett missförstånd och vi kommer att bjuda in till ett möte, säger Malin Morän.

”Finns risker med modellen”

I danska Århus arbetar man sen 2007 förebyggande mot våldsbejakande extremism. Nu vill man gå vidare med ett exitprogram. Modellen har uppmärksammats i stora delar av världen och i sommar reser en delegation från Sverige dit.

Allan Aarslev som deltar från polisens sida i Århussamarbetet säger att det visst finns risker med modellen men att man måste vara vaksam och veta vad man gör.

– Det är en situation som vi varit uppmärksamma på sen starten men vi tycker att det är bättre att göra något än inget alls. Men man ska finna en balans så man gör det på ett förnuftigt vis och det är en ständig utmaning, säger han.

Mer om Europeiska länders arbete mot våldsbejakande extremism i Korrespondenterna som går att se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.