De ensamkommande blir ännu mer ensamma utan sina telefoner, menar de danska hjälporganisationerna. Foto: Jessica Gow / TT

Dansk polis beslagtar flyktingbarns mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Den danska polisen har 55 gånger under de senaste månaderna beslagtagit ensamkommande flyktingbarns mobiltelefoner för att kunna identifiera dem.

Nu kritiserar människorättsorganisationer, politiker och Barnrådet att polisen ofta tagit en månad på sig att lämna tillbaka dem, skriver den danska tidningen Politiken.

Det är lagligt för den danska polisen att beslagta mobiltelefoner om det antas ha betydelse för att fastslå identiteten på en asylsökande.

Enligt den danska polisen görs det bara när personen inte har några andra identitetshandlingar på sig.

Kritiken handlar om att polisen behåller telefonerna över en så lång tid, något som flera asylcenter upplever som en ny praxis.

– Man gör de unga, som redan är sårbara, ännu mer utsatta genom att ta ifrån dem telefonen. De förlorar ju till exempel bilder, mejl och nummer till vänner och familj och står plötsligt helt ensamma, säger Gitte Jakobsen, seniorrådgivare i Rädda Barnen, till Politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.