”De gör Skåne till Norrland”

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal frågor kom in till oss på Sydnytt inför sjukvårdsdebatten i förra veckan. Många av frågorna handlar om omflyttningen av sjukvården mellan mindre skånska sjukhus. Det kan göra att patienter måste resa kors och tvärs över Skåne för att få rätt vård. En av dem är Karin Söderberg i Helsingborg.

Karin Söderberg har artros och väntar på en knäprotesoperation. I dag träffar hon sin ortoped i Helsingborg, ett stenkast från där hon bor, men om femklöverns förslag om ett nytt ledplastikcenter i Hässleholm blir verklighet, måste hon åka nästan åtta mil inåt landet för att få vård.

– Sedan har jag käkproblem också, och den vården ska de flytta till Lund.

Sjukvårdsdebatt

Så Karins fråga till femklövern i Region Skåne var:

Jag undrar hur logistiken blir bättre när jag bor i Helsingborg och måste göra knäprotesoperation i Hässleholm o ta bort min cysta i käken i Lund! Min ortopedläkare har mottagning idag i både Helsingborg o Ängelholm min käkkirurg finns idag i Helsingborg. När jag ska besöka dem el behandlas så kan jag idag ta bussen, det går fort o kostar inte så mycket. Måste ni göra den förändring som ni planerar blir allt mycket svårare o dyrare! Jag vill heller inte vara tvungen att byta läkare då de känner hela min sjukdomshistoria. PS jag har ingen bil.

Och politikernas svar:

Hej Karin!

Tack för dina synpunkter. Vi har höga ambitioner när det gäller vårdens kvalitet och tillgänglighet. Sedan vi tillträdde 2006 har vi kapat köer på område efter område genom olika beslut. När det gäller förslaget att satsa ytterligare på ett ledplastikcenter i Hässleholm så är det personalens professionella utveckling och kortare köer som är syftet. Det är också viktigt att använda våra gemensamma resurser på bästa, möjligt sätt. Det är vår bedömning att, när det gäller ingrepp den enskilde genomgår en eller ett fåtal gånger under sin livstid, kvalitet och tillgänglighet är viktigare än geografisk hänsyn. Skåne är litet och har många sjukhus. Vissa saker måste utföras på alla dessa sjukhus medan andra kan specialiseras på en eller några orter.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Sydnytt: Politikerna skriver i sitt svar att det här är ett sätt att samla all specialistsjukvård på ett och samma ställe och att köerna ska bli kortare, vad tycker du om det?

– Min specialist är ju här i Helsingborg, och honom har jag valt. Jag vill inte ha någon annan. Jag tycker inte att det är ett rimligt svar, att jag ska behöva åka kors och tvärs. De gör Skåne till Norrland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvårdsdebatt

Mer i ämnet