Foto: Gunilla Fritze

De rödgröna vill satsa 129 miljoner extra på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna kommunledningen i Malmö vill satsa 129 miljoner extra på skolor och förskolor. Pengarna ska tas från de statliga extramiljonerna till ökad flyktingmottagning.

Malmö stad fick i slutet av förra året 380 miljoner kronor från regeringen till ökade kostnader i samband med flyktingmottagandet. 

30 miljoner gick åt redan i fjol. På en presskonferens på torsdagsförmiddagen berättade den rödgröna kommunledningen hur den vill använda kvarvarande pengar:

  • 129 miljoner ska gå till skolor och förskolor.
  • 104 miljoner till socialtjänsten.
  • 31 miljoner till språkintroduktion och SFI-undervisning.
  • 6,5 miljoner har öronmärkts till nya bostäder.

Extramiljonerna kommer dock inte att räcka för att Malmö ska klara befolkningsökningen, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt (S).

– Jag menar att regeringen har sett att vi behöver ett tillskott även 2017. Vi för en diskussion med regeringen om framtida investeringar inom skolor och förskolor.

Besked under året

Katrin Stjernfeldt räknar med att få ett besked om detta under året.

Hon konstaterar att investeringsbehovet är större i kommuner som har ett stor flyktingmottagning, än i de mindre som kan fylla tomma skolor med barn.

– Staten måste ta ett större ansvar för de nyanlända. Vi vill ha en förändring av EBO-lagen, säger Katrin Stjernfeldt.

Miljöpartiets kommunalråd Karolina Skog fyller på:

– Dörren är öppen för de som kan ordna egen bostad i Malmö men de andra får vända sig till Migrationsverket, säger hon.

Mer än 8.000 per år

Malmö förväntas växa med 8.250 per år perioden 2016 till 2019. Prognosen har skrivits upp med 3.100 personer, vilket motsvarar 62 procent.

Barn 6–15 år är den största gruppen och därför prioriterar politikerna skolor och förskolor.

De rödgröna kommunalråden presenterade förslaget till fördelning på torsdagen. Det kommer att behandlas i kommunstyrelsen den 18 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.