Polis föser tillbaka maskerade demonstranter nära lokalerna där Sverigedemokraterna håller sina landsdagar. Foto: SVT

Demonstranter drabbade samman med polis

Uppdaterad
Publicerad

Ett massivt polispådrag mötte de demonstranter som på lördagseftermiddagen tågade mot SD:s landsmöte i Lund. Bortsett från ett misslyckat försök att tränga sig igenom avspärrningarna förlöpte aktionen ganska lugnt.

Ett tusental personer hade hörsammat uppropet på Facebook att ”Stoppa SD:s partidagar i Lund”. Men till själva manifestationen kom knappt hälften så många.

Ett stort polispådrag och en helikopter följde dem när de tågade från Domkyrkan till Scandic hotell på Gastelyckan. Där möttes de av mångdubbla uppsättningar av kravallstaket och ett stort antal poliser.

SD-landsdagar

Försökte bryta igenom

De flesta nöjde sig med detta och stannade på platsen för att skandera under en halvtimma. Men en grupp på uppemot 50 personer slängde rökfacklor och gjorde samtidigt ett försök att bryta igenom avspärrningarna.

Försöket avvärjdes snabbt av polisen. Strax senare återvände demonstranterna mot centrala Lund.

Där har det under sena eftermiddagen rapporterats om rökfacklor och knallskott från en grupp aktivister som gick med i tåget.

Slagen med batong

Philip är en av alla demonstranter som har gått hela vägen till och från Domkyrkoplatsen. Nu haltar han fram.

– Jag blev meddragen fram mot polisen när andra demonstranter gick emot dem. Där blev jag blev slagen av polisens batonger över ryggen och över knät. Det bultar nu. Vi hade bara våra kroppar och inga vapen, det var onödigt av dem att det första de gör är att slå.

På ett sätt menar han att demonstrationen blev misslyckad.

– Vi ska stå för det fredliga och nu blev det ändå våld, säger Philip.

Maskerade

Demonstranterna hade inte sökt polistillstånd. Det hade däremot en grupp motdemonstranter som aldrig var synliga på platsen.

Åtskilliga av demonstranterna var maskerade.

– Det råder inget maskeringsförbud, förklarade polisens informationsansvarige Ewa-Gun Westford. Först om ett sådant utlyses kommer vi att ingripa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet