Den cyklande pizzabagaren

Uppdaterad
Publicerad

I Köpenhamn har antalet försäljare av gatumat ökat kraftigt. Kreativiteten flödar när cyklar byggs om till restaurangkök.

På Kongens Nytorv rullas pizzacykeln fram. Den håller för inte mindre än 280 kg. Det är nödvändigt, för den ska bära  både en vuxen man och en pizzaugn.

– Det är lite tungt, men jag har lite hjälp av en elmotor, säger innehavaren av köket, David Rask Arnesen, medan han försöker få upp glöden i ugnen.

Innan han kan börja baka pizzorna ska den värmas upp till över 300 grader

– När jag har fått upp temperaturen tar jag ut kolbitarna, och sen är den klar att börja användas, säger han.

Förra sommaren avskaffade Köpenhamns kommun licensavgifterna för stadens matvagnar. Med en årlig avgift på 24 000 danska kronor hade förutsättningarna varit annorlunda.

– Det har varit helt avgörande för mig när jag beslutade mig för att satsa, säger Daniel Szylit, innehavare av en cyklelvagn där han serverar färskpressad juice.

Köpenhamns kommun valde utifrån en stor mängd ansökningar ut 22 matvagnar utifrån kriterier som kvalitet och miljömässig hållbarhet.  Några av cyklelköken använder sig till exempel at solceller för att driva kylskåp.

De traditionella ”pölsevognerne” finns kvar, men de får nu konkurrens av mat från hela världen. Kreativiteten är det inget fel på. Det är bara  fantasin som sätter gränser. Köpenhamn visar återigen att man vill ligga i framkant när det gäller det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.